ODRŽANA KONFERENCIJA O PALESTINSKIM REFORMAMA

Međunarodni posrednici videolinkom su u utorak komunicirali s predstavnicima Palestinaca, kojima je izraelska vlada zabranila putovanje u London na konferenciju o reformama palestinske vlasti.

Londonska je konferencija odaslala poruku objema stranama, pozvavši Izrael da ne potkopava proces reformi i ukazavši Palestincima da moraju učiniti više kako bi zaustavili nasilje.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, domaćin skupa, rekao je novinarima da se nastojalo ´povećati momentum u pravcu reforme palestinske uprave i time pomoći u unapređenju života običnih Palestinaca, a time i pridonijeti sveukupnom mirovnom procesu´.

Straw je izjavio da su Palestinci u Ramalahu i Gazi, putem videoveze, obećali sastaviti novi nacrt ustava ovoga mjeseca, koji će uključivati ustanovljenje položaja premijera i povelju o pravima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael nije dozvolio da Palestinci iz pojasa Gaze i Zapadne obale otputuju u London zbog prošlotjednog samoubilačkog napada u Tel Avivu u kojem su smrtno stradale 22 osobe.

Straw je kazao da je takva odluka, koja je uzdrmala izraelsko-britanske odnose, kontraproduktivna i žalosna.

Londonska konferencija okupila je posrednike iz Sjedinjenih Država, UN-a, EU-a i Rusije, a u britanski glavni grad doputovali su i izaslanici iz Egipta, Jordana i Saudijske Arabije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara