Održana rasprava o Strategijskom pregledu obrane

O Strategijskom pregledu obrane dokumentu Ministarstva obrane kojim se utvrđuje stanje i spremnost obrambenog sustava kao preduvjet njegove reforme u smislu racionalizacije i povećanja učinkovitosti raspravljali su danas stručnjaci s područja nacionalne sigurnosti i defendologije, znanstvenici i predstavnici političkih stranaka te nevladinih udruga u Vojarni "Vitez Damir Matić" u Rakitju.

Smjernice iz tog dokumenta bit će ugrađene u razvojne planske dokumente Ministarstva obrane, prvenstveno u dugoročni plan razvoja Oružanih snaga koji usvaja Hrvatski sabor. Strategijski pregled obrane se prvi put provodi u Hrvatskoj i temelj je nastavka reforme obrambenog sustava i usmjeravanje obrambenih reformi koje koriste zemlje NATO-a, a prošle su ga i sve nove članice tog saveza.

U njegovoj izradi konzultiran je NATO a prethodno je provedena i međuresorna rasprava. Najveća novina u dokumentu je prijedlog postupnog ukidanja obveznog služenja vojnog roka i profesionalizacija Oružanih snaga. U prijelaznoj fazi predviđen je tzv. dobrovoljni vojni rok kroz koji bi godišnje prošlo oko dvije tisuće za razliku od sadašnjih 16 tisuća ročnika.

Reforme bi obuhvatile cijeli sustav Oružanih snaga pa i Glavni stožer pri kojem bi se trebalo ustrojiti posebno središte za zapovijedanje i nadzor operacija.

Ministar obrane Berislav Rončević najavio je da će se nakon provedene rasprave taj dokument uputiti Vladi i na završnu suglasnost predsjedniku Republike i bit će temelj za donošenje dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga, plana obrane i eventualne izmjene u strateškim dokumentima.

Rončević je dodao da je zadovoljan učinjenim i činjenicom da su poštivane mogućnosti državnog proračuna i izražena je želja za razvojem oružanih snaga.

Potrebne su nam manje oružane snage s dobrim učinkom i mogućnost profesionalizacije, ocijenio je Rončević.

Odgovarajući na novinarski upit rekao je da će Hrvatska zadržati Ratno zrakoplovstvo jer je to najbolje i najučinkovitije rješenje za našu zemlju. Potvrdio je da će obalna straža djelovati u okviru Hrvatske ratne mornarice.

Bivši ministar obrane Jozo Radoš rekao je da na neka pitanja strategija ne daje odgovor, primjerice struktura ratnog zrakoplovstva i ratne mornarice, reguliranje pitanja pričuve, zatim nije jasno kada će se ukinuti obvezno služenje vojnog roka i druga pitanja. Po Radoševom sudu čini se da se odgađa pravo smanjenje oružanih snaga.

Siniša Tatalović (Fakultet političkih znanosti) ocijenio je da je kroz donošenje strategije definirano trenutno stanje oružanih snaga i što treba učiniti da bi se ispunili NATO-ovi standardi i načela na kojima će se raditi dugoročni plan razvoja oružanih snaga.

Božidar Javorović (Centar za defendološka istraživanja) drži da je u strategiji nedovoljno naglašena činjenica da je Hrvatska pomorska zemlja i da protuzračna obrana treba biti temeljem obrane Hrvatske i njezinog zračnog prostora. Također smatra da je strategijom potrebno preciznije uspostaviti razine između određenih kategorija i sustava obrane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara