Održana statusna konferencija u slučaju Blaškić

NA MEĐUNARODNOM kaznenom sudu u Haagu (ICTY) u srijedu je pred Žalbenim vijećem u predmetu ´Blaškić´ održana redovita statusna konferencija na kojoj je izraženo očekivanje da će se ubrzati žalbeni postupak koji traje već gotovo tri godine.

Na kratkoj statusnoj sjednici, pod predsjedanjam suca Fausta Pocara, utvrđeno je kako je u postupku oko uvođenja novih dokaza preostalo još da obrana podnese svoj odgovor na nove protudokaze tužiteljstva do 5. ožujka, nakon čijeg će razmatranja vijeće donijeti odluku. Vijeće može poništiti presudu i odlučiti o ponavljanju suđenja po nekoliko ili svim točkama optužnice pred prvostupanjskim vijećem, ili samo raspraviti o novim dokazima i izmijeniti presudu.

General Blaškić, bivši zapovjednik Operativne zone Srednja Bosna HVO-a, osuđen je u 3. ožujka 2000. na 45 godina zatvora za ratne zločine u Lašvanskoj dolini tijekom hrvatsko-muslimanskog sukoba 1993., a od tada traje žalbeni postupak.

U srijedu je potvrđeno da su zdravstvene tegobe generala Blaškića, koje su bile razlogom odgode nekih rokova u postupku, uglavnom otklonjene a general se zahvalio na razumijevanju sudu i na pomoći liječničkom osoblju.

´Zdravstveno stanje je poboljšano. Još nije sasvim normalno, ali više nije kritično´, rekao je Blaškićev branitelj Rusell Haymann, koji je na sjednici sudjelovao telefonskom vezom iz Los Angelesa.

On je potvrdio da će obrana idućeg ponedjeljka, 3. ožujka, podnijeti svoj odgovor na dokaze tužiteljstva.

Blaškićevi branitelji Haymann i Anto Nobilo, podnijeli su sudu nove dokaze, otkrivene u arhivima HVO-a, Armije BiH i Uredu predsjednika RH, koji otkrivaju postojanje dvostruke linije zapovijedanja i uveliko amnestiraju Blaškića za zločine iz optužnice, poglavito za Ahmiće kada je ubijeno sto ljudi.

Žalbeno vijeće te je dokaze ocijenilo ´vjerodostojnima i takvima koji dovode u pitanje utemeljenost presude´ no optužba se tome usprotivila podnoseći dvostruko više protudokaza i protiveći se ponavljanju postupka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara