Održano bdijenje u zagrebačkoj katedrali u povodu smrti Ivana Pavla II.

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras u zagrebačkoj katedrali bdjenje u povodu smrti Pape Ivana Pavla II.

Uz kardinala Bozanića u bdijenju su sudjelovali apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Francisco Javier Lozano te pomoćni biskupi zagrebački Josip Mrzljak i Valentin Pozaić.

"Okupili smo se večeras kako bismo kao vjernici molili za blagopokojnog Papu Ivana Pavla II. na mjestu gdje se on dva puta molio. Okupljeni smo i sjedinjeni ovdje oko uskrsne svijeće kako bi nas i večerašnji susret učvrstio i okupio u zajedništvu s mjesnom i cijelom Crkvom", rekao je zagrebački nadbiskup.

Pozvao je vjernike da ostanu u tišini, sabranosti i molitvi kako bi time još jednom zahvalili Svetom Ocu. Ponovio je da njegova smrt govori snažno glasom života jer, rekao je, "mi vjernici učimo da se život mijenja, a ne oduzima".

Nakon bdijenja, koji je proteklo u molitvi, čitanju svetopisamskih tekstova, dijelova Papinih enciklika i razmišljanju, kardinal Bozanić predvodio je procesiju do kipa Blažene Djevice Marije na trgu ispred katedrale, gdje je tijekom dana i večeras upaljeno na tisuće svijeća u znaku križa.

Večerašnje bdijenje kardinal je završio postavljanjem uskrsne svijeće pred sliku Svetoga Oca i sazvavši na sve nazočne blagoslov. Katedrala je otvorena i nakon završetka bdijenja.

Nuncij Lozano pozvao je na molitvu u nuncijaturu na zagrebačkom Ksaveru sljedeća tri dana u jutarnjim satima od 9 do 12 i poslijepodne od 16 do 18 sati.

Svečanu misu spomena na Svetog Oca sutra će u 18 sati predvoditi kardinal Bozanić zajedno s apostolskim nuncijem, pomoćnim biskupima, a u koncelebraciji će sudjelovati i brojni svećenici i redovnici. Na misi se očekuje nazočnost predstavnika hrvatskih vlasti kao i predstavnika ostalih vjerskih zajednica.

Na večerašnjem bdijenju u zagrebačkoj katedrali bili su članovi Vlade i Sabora.

(Hina) xatod yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara