Odštete za prisilni rad u nadležnosti su njemačke zaklade

Njemački Ustavni sud u Karlsruheu odbio je u utorak tužbu skupine osoba koje su tražile individualne odštete od njemačkih tvrtki za prisilni rad u vrijeme Trećeg Reicha. Sud je time zajedničku zakladu njemačke vlade i gospodarstva pod nazivom "Sjećanje, odgovornost i budućnost" koja obavlja isplate odštete proglasio nadležnom za provedbu obeštećenja. L

Sud je svoju odluku obrazložio zakonom o zakladama iz 2000. koji je zakladi "Sjećanje, odgovornost i budućnost" omogućio "brzu, pravednu i nebirokratsku" isplatu odštete.

Zaklada, na čije su račune njemačka vlada i predstavnici njemačkog gospodarstva dosad uplatili više od 5 milijardi eura, isplatit će 1,7, milijuna, odnosno po 7600 eura preživjelima i članovima njihovih obitelj. Bez ove zaklade odštetu bi primio samo jedan mali dio onih koji ju zaslužuju, zaključio je Ustavni sud.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina poljskih Židova podnijela je Ustavnom sudom tužbu protiv tvrtke IG Farben, pred likvidacijom, u kojoj su tijekom Drugoga svjetskog rata pod nadzorom pripadnika SS-a bili prisiljeni raditi i do 90 sati tjedno bez naknade. IG Farben je poslije rata postao sinonimom za povezanost nacionalsocijalističkog režima i njemačke industrije. Samo za vrijeme izgradnje tvornice umjetnog kaučuka u Buni je poginulo preko 25000 prisilnih radnika a u jednoj od podtvrtki je proizveden i otrov Cyklon B kojim su u koncentracijskim logorima bili pogubljivani zatočenici. Jedna od nasljednica IG Farben je i tvrtka BASF.

(Hina) xnkre ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara