Odustali i studenti: Rujanski prosvjedi su Vladin trojanski konj

Tekst: I. Ćimić
Foto: Sandra Šimunović, Nikša Stipaničev (Cropix)

OZREN MATIJAŠEVIĆ iz Hrvatske udruge sindikata (HUS) i glavni organizator rujanskih prosvjeda, ostao je sinoć bez podrške studenata koji neće sudjelovati na prosvjedu 15. rujna na središnjeg zagrebačkom trgu.

Kako doznaje Index, od prosvjeda su odustali i tzv. Facebook prosvjednici, kao i sve sindikalne središnjice osim HUS-a. Mnogi u činjenici da je HUS isključio gotovo sve udruge iz organizacije prosvjeda, koji se treba održati radnim danom kao i to da se odustalo od zahtjeva za prijevremene izbore, zaključuju kako je riječ o provladinim prosvjedima kojima je interesu da što manje ljudi izađe na ulice. Štoviše, mnogi Matijaševića otvoreno nazivaju Vladinim trojanskim konjem,  a glavni prosvjedi najavljuju se za listopad.

> Iza rujanskih prosvjeda stoji Vlada Jadranke Kosor, "pravi" se spremaju za listopad!

Studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta na sinoćnjem plenumu su jednoglasno odlučili da se neće odazvati na prosvjed, a kao glavni razlog naveli su da HUS nije ispoštovao njihove zahtjeve kojima su uvjetovali suradnju.

Studenti: Nije se poštovao dogovor

"Do sada nitko nije pozvao naše predstavnike da sudjeluju na organizacijskim sastancima iako je tako nešto bilo dogovoreno, a nisu dostavljeni ni zahtjevi s kojima će se izaći na prosvjede", rečeno je sinoć na plenumu gdje su studenti više puta naglasili zahtjev za besplatnim visokoškolskim obrazovanjem kao glavni motiv sudjelovanja na prosvjedima.

"Ponašanje HUS-a ocjenjujemo kao krajnje neodgovorno i podcjenjivačko, jer nas ne žele prihvatili kao ravnopravne partnere i uvažiti naše zahtjeve. Oni nas vide samo kao masu čija im je podrška važna za vlastitu promidžbu", rečeno je sinoć na plenumu na kojemu su studenti izrazili apsolutnu podršku radnicima i njihovim zahtjevima.Iz rujanskih prosvjeda izašli su i organizatori Facebook prosvjeda "Stegnite vi remen, bando lopovska!", a u razgovoru za Index glasnogovornik ove građanske inicijative Josip Dell'olio otvoreno je Matijaševića i njegov HUS nazvao Vladinim trojanskim konjem. Štoviše ova Facebook grupa sprema se za prosvjede u listopadu, ali ne u rujnu "pod kapom" Matijaševića.

"Stegnite vi remen, bando lopovska" priprema se za listopad

Naime, Dell'olio naglašava kako je Građanska inicijativa "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska!" bila domaćin okruglog stola održanog 18. kolovoza u Zagrebu pod temom zajednička organizacija prosvjeda. Na sastanku su sudjelovali: Nezavisni cestarski sindikat, Učenička inicijativa, Nezavisni hrvatski sindikati, Udruga poljoprivrednih proizvođača središnje hrvatske, Nezavisni sindikat carinika Hrvatske, Koordinacija Seljačkih udruga Slavonije i Baranje, Partnerstvo za društveni razvoj, SSSH, Mreža mladih, Radnički sindikata HZMO, Novi sindikat.


"Rezultat iznimno konstruktivne rasprave, u duhu međusobnog uvažavanja, bila je odluka o održavanju koordinacije za zajedničke prosvjede. Od svih navedenih uzvanika nije se odazvao jedino predsjednik HUS-a Ozren Matijašević. Neki će reći, a nije li HUS sam Vladi predložio povećanje PDV-a, krizne poreze, nije li otprije poznat u slučaju TDZ-a, HAC-a po svom koketiranju s poslodavcima", napominje Dell'olio dodajući da unatrag nekoliko dana vidimo od HUS-a unošenje razdora te manipulacije građanima i studentima.  Zato građanska inicijativa, kaže Dell'olio, ne želi imati nikakve veze s HUS-om.

Prosvjedi u režiji Vlade

"Ne želimo biti dio prosvjeda u režiji Vlade. U listopadu NHS, SSSH, građanska inicijativa, kad prođe ova 'debilijada', silovito svom snagom, bez milosti idemo na Vladu. Od držanja govora nema ništa. Ovu Vladu i sljedeću i onu iza te, je puno lakše smijeniti nego od bilo koje osigurati 1 kunu. Smjenjivat ćemo svaku Vladu dok pljačka, izrabljivanje radnika i studenata ne prestane", zaključuje Dell'olio dodajući kako svi znaju tko je Matijašević - Vladin trojanski konj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara