Odvjetnici: Gotovina ne može poštivati politiku ove Vlade

ODVJETNIČKI tim haškog optuženika generala Ante Gotovine odbacio je danas tvrdnje potpredsjednika Vlade Gorana Granića da njihov branjenik ne poštuje institucije hrvatske države.

´General Gotovina poštuje institucije hrvatske države, ali ne može poštivati politiku ove Vlade´, kaže se, među ostalim, u današnjem priopćenju četveročlanog Gotovininog odvjetničkog tima.

Odvjetnici smatraju da se Vladina politika temelji na kršenju svih Gotovininih prava. Tvrde, naime, da braniteljima odbija predati tražena dokumentacija i od glavne haške tužiteljice skriva oslobađajuće dokaze.

Smatraju da Vlada stoji i iza posljednjih medijskih tvrdnji kako je Gotovinino neuhićenje jedina prepreka ulasku Hrvatske u Europsku uniju i napisa o mogućem raspisivanju novčane nagrade, te osnivanju posebne policijske postrojbe za uhićenje. Time se, kako kažu, želi dobiti potpora javnosti za te poteze i prikazati Gotovinu kao običnog kriminalca u bijegu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnici zamjeraju Vladi i što nije pokrenula postupak za izmjenu Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom kako bi domaće pravosuđe odlučivalo o utemeljenosti haških optužnica.

Goran Granić posljednjih je dana u nekoliko navrata u medijima izjavio da Gotovinin bijeg i skrivanje od hrvatskog pravosuđa i policije pokazuje da on ne poštuje institucije hrvatske države.

Umirovljenog generala Gotovinu Haški sud je u srpnju 2001. optužio za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene nad srpskim stanovništvom tijekom operacije ´Oluja´.

Gotovina je od tada u bijegu i za njim je raspisana međunarodna tjeralica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara