ODVJETNIČKI TIM GENERALA GOTOVINE REAGIRAO NA PISMO DEL PONTE

Odvjetnici generala Ante Gotovine uputili su u četvrtak priopćenje, kojim reagiraju na pismo glavne haške tužiteljice Carle Del Ponte hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, u kojemu ističu da će general Gotovina čekati dok glavna tužiteljica pregleda dostavljene dokumente te da će general tek kad ona donese odluku dati svoj odgovor, a dotad se njegova procesna pozicija neće mijenjati.

Odvjetnici su također pozvali hrvatsku Vladu da, kao što je to napravio predsjednik Mesić, dostavi Sudu svu potrebnu dokumentaciju koja će omogućiti tužiteljici da u potpunosti "razmotri sve aspekte predmeta Gotovina prije nego li donese konačnu odluku".

Komentirajući sadržaj pisma kao opunomoćeni zastupnici generala Gotovine, njegovi odvjetnici (Luka Mišetić, Ivo Farčić, Marijan Pedišić, Ante Vukorepa) ističu kako je "pismo Del Ponte potpuno tehničkog karaktera" te da se u njemu "točno opisuje trenutni status predmeta generala Gotovine". Stajalište Del Ponte po kojem se "pod sadašnjim oklonostima" general Gotovina ne može saslušati kao osumnjičenik je točno, iz razloga što je optužnica potvrđena od strane Tribunala još uvijek na snazi, ističu odvjetnici dodajući kako u pravnom pogledu nema dvojbe da general Gotovina ima status okrivljenika te da ga stoga Del Ponte može saslušati samo ukoliko on pristupi Sudu.

Odvjetnici ističu kako se optužnica u skladu sa Statutom i Pravilima MKS-a može mijenjati i povući na temelju oslobađajućih dokaza. Oni, međutim, upozoravaju kako je iz pisma Del Ponte razvidno da ona još nije uspjela pregledati dokumente koji su joj dostavljeni na inicijativu predsjednika Mesića iz razloga što ti dokumenti još nisu ni prevedeni.

Ukoliko su dokumenti koje je predsjednik Mesić proslijedio Del Ponte oslobađajućeg karaktera, tada je tužiteljica Del Ponte obvezna po Statutu Tribunala promijeniti ili povući optužnicu bez obzira da li će se general Gotovina pojaviti pred sudom ili ne, tvrde odvjetnici dodajući da je "to neupitna istina i dosad je potvrđena u predmetu Zec".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ističemo da eventualno pojavljivanje generala Gotovine u Haagu neće promijeniti prirodu dokumenta: oni su ili oslobađajućeg karaktera ili nisu, a ukoliko jesu optužnica mora biti mijenjana ili povučena bez obzira na to bio general Gotovina prisutan na Sudu ili ne", kaže se u priopćenju generalovih odvjetnika.

Rezimirajući trenutačan status predmeta Gotovina, njegovi odvjetnici navode kako "tužiteljica Del Ponte još uvijek nije razmotrila dokaze koje joj je proslijedio predsjednik Mesić, te iz toga razloga još uvijek nije mogla pristupiti odlučivanju o tome da li će promijeniti ili povući optužnicu protiv generala Gotovine". General Gotovina će tužiteljici Del Ponte ostaviti onoliko vremena koliko je potrebno da se prevedu i pregledaju dokumenti koji su joj dostavljeni, a nakon što Del Ponte završi pregled dokumenta i objavi odluku, on će dati svoj odgovor, dodaje odvjetnički tim ustvrdivši da se do tog trenutka, procesna pozicija generala Gotovine neće se mijenjati.

Odvjetnici pozivaju hrvatsku Vladu da dostavi sve relevantne dokumente tužiteljici Del Ponte kako bi ona "mogla pažljivo i potpuno razmotriti sve aspekte predmeta Gotovina prije nego li donese konačnu odluku".

(Hina) pp/br br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara