Odvjetnik obitelji Kadijević: Razgovor s Kadijevićem je laž

RAZGOVOR s Veljkom Kadijevićem, bivšim jugoslavenskim ministrom obrane i generalom JNA za kojim je Hrvatska raspisala međunarodnu tjeralicu na temelju optužbi za ratne zločine, a kojega je nedavno objavio portal Business.hr, je - prema riječima odvjetnika obitelji bivšeg šefa JNA - laž.

Kako, naime, javlja Slobodna Dalmacija, odvjetnik Antonio Brešković, koji je svojedobno navodno posredovao kod prodaje Kadijevićeve kuće u beogradskome Dedinju prije njegova odlaska u inozemstvo, izjavio je kako su ga najbliži rođaci Veljka Kadijevića ovlastili za demantiranje intervjua hrvatskom portalu.

Brešković kaže, kako list prenosi, da ga je Kadijevićeva obitelj ovlastila da javno izjavi da je intervju izmišljen, dodavši kako bivši šef JNA nikad nije putem posrednika razgovarao s autorom spornoga ekskluzivnog uratka "u nekome europskom parku".

Najmanje što bi general ikada rekao, kaže njegova obitelj, je to da je unajmljen za savjetnika Pentagona tako što svojim "preciznim podacima" otkriva Amerikancima strateške vojne ciljeve, koje su za režima Saddama Husseina podizale građevinske tvrtke iz Jugoslavije, dakle u vrijeme dok je od 1988. do 1992. bio ministar vojske. Kadijević od raskola bivše države nikada nikome nije dao niti jedan intervju, a pogotovo se, kako prenosi list riječi obitelji, "ne bi oglasio nekom novinaru iz Hrvatske".

Portal je, podsjećamo, nedavno objavio intervju s "najtraženijim licem s tjeralice", u kojemu Kadijević navodno progovara o optužbama za koje ga se tereti u Hrvatskoj. Intervju je, kako je pisalo u tekstu, obavljen "u jednoj državi u EU", u strogoj tajnosti.

Na objavljeni intervju i Kadijevićeve navodne izjave kako je istina da radi kao američki savjetnik u Iraku, jučer je reagirao i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Bradtke, koji kaže kako mu je iz Washingtona potvrđeno da Kadijević nikada nije bio američki savjetnik u Iraku te "da SAD ne sklapaju nikakve nagodbe s ratnim zločincima".

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun, koji je pročitao intervju s Kadijevićem protiv kojega su u Hrvatskoj podignute optužnice u Bjelovaru, Vukovaru i Osijeku, najavio je kako će policija u svakom slučaju pokušati doći do informacije na koji se način stupilo u kontakt s Kadijevićem, te će se ispitati okolnosti u kojima je razgovor s bivšim zapovjednikom i generalom bivše JNA vođen.

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara