Odvjetnik tvrdi da je Sadam Husein izložen američkom mučenju

BIVŠI irački predsjednik Sadam Husein izložen je "fizičkom i psihičkom mučenju" pripadnika savezničke koalicije pod američkim vodstvom, izjavio je u utorak njegov odvjetnik Mohammad Rashdan.

"U posjedu smo povjerljivog izvješća Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) da je irački predsjednik 21. siječnja bio izložen tjelesnom i mentalnom mučenju, tijekom kojeg je i ozlijeđen", izjavio je Rashdan.

Prema njegovim riječima, ICRC je zahtjev za Sadamovim puštanjem na slobodu ili suđenjem nakon predaje vlasti Iračanima 30. lipnja, uputio poslije "oštrog sastanka branitelja (Sadama Huseina) s voditeljem ureda ICRC-a u Amanu 9. lipnja.

Istodobno je Salem Chalabi, predsjednik Posebnog iračkog suda koji je zadužen za suđenja dužnosnicima bivšeg režima, izjavio da će Irak uskoro raspolagati prihvatnim centrima u koje bi mogao smjestiti Sadama Huseina i njegove suradnike, koji su sad u rukama Amerikanaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve će biti spremno uskoro", odgovorio je Chalabi na pitanje hoće li prijelazne vlasti biti sposobne osigurati kapacitete za pritvor 42 osobe koje su bile na američkom popisu najtraženijih pripadnika bivšeg režima. Također je rekao da Posebni irački sud mora izdati naloge za uhićenje kako bi bivši predsjednik i njegovi suradnici mogli biti prepušteni iračkim vlastima.

"Koalicijske snage predat će nam Sadama Huseina samo ako im dostavimo naloge za uhićenje koji će se temeljiti na uvjerljivim optužbama", rekao je Chalabi, ali nije naznačio kad bi nalozi mogli biti upućeni.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara