OESS KRITIZIRAO MOSKVU ZBOG IZVJEŠĆIVANJA IZ BESLANA

U izvješću koje je u četvrtak objavila u Beču, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) upozorila je na brojne i ozbiljne zapreke koje su ruske vlasti postavljale u izvješćivanju o otmici i pokolju u školi u Beslanu u ruskoj pokrajini Sjevernoj Osetiji.

"Izvješće govori o više slučajeva uhićenja i uznemiravanja novinara, a vlada nije pravodobno osigurala pouzdane informacije o tijeku krize", rekao je na konferenciji za tisak Miklos Haraszti, predstavnik za medijske slobode OESS-a.

Ruski i strani novinari koji su pokušavali dobiti informacije na licu mjesta bili su uznemiravani, pa i pritvarani i drogirani, tvrdi se u izvješću koje je sastavljeno na temelju istraživanja Ruskog novinarskog društva.

Ruske su vlasti tako nekoliko dana izvješćivale o puno manjem broju talaca, a zatim i žrtava od stvarnog, što su nekritički preuzele tri ruske tv-mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To je uzrokovalo trostruku krizu povjerenja: između vlade i glasila, između glasila i građana, te između vlade i naroda. To je velik nazadak za demokraciju", istaknuo je Haraszti.

Po njegovu mišljenju nedovoljna kritičnost koju su pokazale ruske televizije "najvjerojatnije je povezana sa sastankom na kojemu su se našli glavni direktori televizije i predstavnici vlade".

"Ne izvuče li se pouka iz Beslana, to će biti pogubno" za medijske slobode, istaknuo je Miklos Haraszti koji je upozorio na pokušaje da se pooštre zakoni na tom polju.

(Hina) xvrad ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara