OESS pozdravlja usvajanje ustavnog zakona o manjinama

ORGANIZACIJA za europsku sigurnost i suradnju (OESS) pozdravila je u petak donošenje novog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru uz ocjenu da se radi o ´ispunjenju dugoočekivane obveze´.

´Pozdravljamo odluku hrvatskog parlamenta, no da bismo dali punu ocjenu novog zakona morat ćemo ga temeljito proučiti´, rekao je u telefonskoj izjavi za HINU glasnogovornik misije OESS-a u Hrvatskoj Alessandro Fracassetti.

Kao sljedeći korak, rekao je Fracasseti, treba poraditi na tome da se ´odredbe rješenja spomenutog pitanja precizno odraze i na izborni zakon, kako bi se osigurala pravedna zastupljenost manjina u parlamentu´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Vrlo je važna stvar, koju posebice naglašavamo, način na koji zakon regulira sudjelovanje predstavnika manjina u javnom životu, posebice u pravosudnim i administrativnim tijelima´, istaknuo je Fracassetti.

Hrvatski sabor je većinom od 115 glasova usvojio u petak spomenuti Ustavni zakon. Protiv zakona je glasalo pet zastupnika uz dvoje suzdržanih. Za izglasavanje zakona je trebala dvotrećinska većina - 101 zastupnički glas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara