OESS POZIVA NA JAČANJE ZAŠTITE LJUDSKIH PRAVA U HRVATSKOJ

Misija OESSa u Hrvatskoj pozvala je u srijedu hrvatske vlasti da poboljšaju zaštitu ljudskih prava u zemlji jačanjem institucija i usklađivanjem zakonodavstva s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, priopćeno je iz Misije OESSa u Zagrebu.

Izvješće OESS-a, koje je predano parlamentarnom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, donosi analizu svih slučaja koji se odnose na Hrvatsku a koje je na razmatranje uzeo Europski sud za ljudska prava (ECHR), navodi se u priopćenju.

Prema priopćenju, voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj, veleposlanik Peter Semneby, u govoru Odboru kazao je da je velik broj slučajeva pred Europskim sudom za ljudska prava dokaz potrebe jačanja Ustavnog suda kao učinkovitog lijeka za sva pitanja ljudskih prava koja su zajamčena Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Što se tiče parlamentarne procedure, izvješće ističe važnost uvažavanja normi Konvencije pri izradi zakona", rekao je Semneby. "Takva reforma bila bi i u skladu s nedavnim preporukama Ministarskog odbora Vijeća Europe u kojima je istaknuto da je zaštita ljudskih prava prvenstveno odgovornost zemalja članica Vijeća Europe", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanik Semneby je, prema priopćenju, također napomenuo da se glavne primjedbe izvješća nalaze i u mišljenju Europske komisije o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU.

Semneby je zatražio reformu Upravnog suda kako bi sva jamstva pravednog suđenja bila u skladu s odlukom Ustavnog suda iz 2000. te preporučio jačanje institucije ombudsmana u skladu sa stručnim izvješćem Misije OESS-a iz 2003., navodi se u priopćenju.

(Hina) xpp/xzt ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara