OESS: Zahtjev za održavanjem novih izbora u Afganistanu neopravdan

ZAHTJEV za nove izbore koji je iznijela skupina kandidata na predsjedničkim izborima koji su se u subotu održali u Afganistanu "nije opravdan", ocijenila je u subotu Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS).

"Slažemo se s izbornim povjerenstvom da zahtjev za proglašenje izbora nevažećim koji su iznijeli kandidati nije opravdan", izjavio je Robert Barry, vođa OESS-ova izaslanstva koje prati tijek predsjedničkih izbora u Afganistanu.

Vođa izaslanstva ocijenio je da su "izbori u cjelini protekli u iznimnom redu", dok je razina sukoba, protivno očekivanjima, bila niska.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključak OESS-a se "temelji na izvješćima njegovih ekipa i na informacijama dobivenim od izbornih stručnjaka Europske unije, tamošnjih promatrača i izaslanstava više zemalja".

Prvi krug afganistanskih predsjedničkih izbora koji su se održavali u subotu na oko 5.000 biračkih mjesta diljem zemlje moglo je nadzirati tek 2.300 domaćih i manje od 500 međunarodnih promatrača.

Izborno povjerenstvo provest će istragu kako bi utvrdilo uzroke problema koje su birači u cijeloj zemlji imali s primjenom tinte. Na mnogim biračkim mjestima zaposlenici su marker s neizbrisivom tintom zamijenili za obični marker. Neki su birači mogli obrisati tintu s prstiju i tako glasovati više puta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara