OESS/HHOo brojčanim pokazateljima ukinutih stanarskih prava u RH

MISIJA Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj i Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava u ponedjeljak su objavili priopćenje u kojem objašnjavaju brojčane pokazatelje u svezi s brojem ukinutih stanarskih prava u Hrvatskoj, koji su nedavno predstavljeni u medijima ili pripisani ovim organizacijama.

Obje organizacije, u svom zajedničkom priopćenju ističu kako "su uvjerene da treba pronaći odgovarajući pravni lijek kao naknadu za ukidanje bivših stanarskih prava". Brojčani pokazatelji s kojima one barataju odnose se na potpuno različita pitanja i stoga nisu u suprotnosti jedni s drugima, stoji u priopćenju.

"Misija OESS-a je citirala službene brojčane pokazatelje hrvatske Vlade koji se odnose na sudska ukinuća stanarskih prava putem pokretanja više od 23.700 pojedinačnih sudskih postupaka, od kojih je mnoge pokrenula i sama Vlada, na područjima koja su ostala pod Vladinom upravom tijekom sukoba 1991. -1995. godine", nastavlja se u priopćenju, te dodaje da su postupci za ukidanje stanarskog prava pokrenuti u 85 općina.

Dvije trećine svih slučajeva odnosi se na sedam velikih gradova (Zagreb, Osijek, Zadar, Karlovac, Split, Sisak i Rijeka), dok se 20 posto svih ukinuća odnosi samo na grad Zagreb. Velika većina njih pokrenuta je i završena za vrijeme sukoba na osnovi procjene suda da izbivanje obitelji u trajanju duljem od 6 mjeseci nije bilo opravdano. Ipak, znatan se broj ukinuća zasnivao na sumnji za "sudjelovanje u neprijateljskim aktivnostima", stoji u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO), s druge strane, nije raspravljao o službenim brojčanim pokazateljima hrvatske Vlade, već je izjavio da očekuje manji broj, otprilike do 10.000, zahtjeva bivših nositelja stanarskog prava za povratom stanova ili odgovarajućom zamjenom. HHO to smatra posljedicom politike koja se provodila prema povratnicima tijekom proteklog desetljeća, kao i nedostatka političke volje u regiji da se povratak učini mogućim i održivim.

Misija OESS-a, stoji u priopćenju, također želi istaknuti da je određenom broju obitelji stanarsko pravo ukinuto automatizmom, na osnovi tromjesečnog izbivanja iz stana prema Zakonu o najmu stanova na oslobođenim područjima koji je usvojen neposredno nakon vojno-redarstvene akcije "Oluja" 1995. godine. Vlada nije dostavila službene podatke o broju ukinutih stanarskih prava na područjima posebne državne skrbi, no na osnovi broja zahtjeva za povratom, stanarskog prava koji su bivših stanari podnijeli lokalnim stambenim komisijama od 1999. godine, razvidno je da postoji nekoliko tisuća takvih slučajeva.

Treba također primijetiti da postupak ukidanja stanarskog prava putem sudskih postupaka nije završen. Izvršenja konačnih sudskih odluka o ukidanju stanarskih prava provode se i danas, kao i deložacije obitelji čija su stanarska prava ukinuta, što dovodi do novog raseljavanja, stoji u priopćenju.

Nadalje, Vladina ministarstva i Državno odvjetništvo i dalje traže ukidanje stanarskog prava svim članovima obitelji zbog sumnje na "sudjelovanje u neprijateljskim aktivnostima", što je u suprotnosti s odlukama Ustavnoga suda iz 1999. i 2000. godine prema kojima se ova odredba može ustavno primijeniti samo ukoliko postoji presuda u kaznenom postupku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara