Ofenziva protiv desničara: Ljevičari u Beču prosvjedovali protiv bala krajnje desnice

Ofenziva protiv desničara: Ljevičari u Beču prosvjedovali protiv bala krajnje desnice

Foto: FAH

TISUĆE ljevičara prosvjedovalo je u petak navečer u Beču protiv bala austrijske krajnje desnice "Akademikerballa", koji organizira Slobodarska stranka (FPOe) u bečkom dvorcu Hofburg.

Ovogodišnji prosvjedi  održavaju se  pod naslovom "Ofenziva protiv  desničara"  a u njima sudjeluje  prema policijskim izvorima oko 5000  prosvjednika. Sudionici  prosvjeda, koji su organizirale desetak ljevičarskih udruga nose transparente na kojima piše da su protiv "desničarskog ekstremizma, rasizma, fašizma, nacionalizma", a na nekima piše " Naci van".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prosvjedi protječu mirno", izjavio je glasnogovornik bečke policije Johann Golob dodajući da mjesto događaja osigurava 2800 policajaca.

Dijelovi središta Beča posebice oko Hofburga potpuno su zatvoreni za promet. Bal je godišnji susret u ritmu valcera krajnje austrijske desnice i njihovih inozemnih gostiju, a tradicionalno okuplja oko 2000 sudionika. Uobičajeno svake godine te prosvjede obilježavaju sukobi policije i aktivista krajnje ljevice.

U prosvjedima 2014 . radikalni prosvjednici tzv. "crni blok" u neredima u središtu Beča napravili su štetu u iznosu od milijun eura. Prošle godine šest policajaca je lakše ozlijeđeno, a 54 prosvjednika uhićena zbog nasilja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara