Ogorčeni francuski poljoprivrednici dijele mlijeko po Parizu

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

FRANCUSKI su farmeri podijelili nekoliko tisuća litara mlijeka u centru Pariza u znak prosvjeda zbog niskih otkupnih cijena mlijeka. Dio je to akcije kojom mljekari žele pridobiti naklonost javnosti za i podršku 12-dnevnom štrajku. Članovi udruge poljoprivrednika su se okupili na Trgu Republike u centru Pariza i podijelili 22 tisuće litara sirovog mlijeka skupljenog na farmama u La Mancheu, na zapadu zemlje. Brojni Parižani su se okupili s praznim bocama i plastičnim kanistrima.

Kako prenosi Reuters, farmeri su se okupili da objasne javnosti da su ih otkupne cijene natjerale na bacanje mlijeka te im ukažu na svoje probleme. Istovremeno okupljeni Parižani su komentirali da ih ovaj čin "podsjeća na redove za vrijeme Drugoga svjetskoga rata kad su čekali za kupnju namirnica".

U posljednjih 15 dana francuski prosvjednici prosvjeduju zbog pada cijena mlijeka što njihovu djelatnost gura u propast. Samo u pokrajini Lorraini, na poljima je završilo oko 700.000 litara mlijeka.

>Belgijski poljoprivrednici u znak protesta prolili tri milijuna litara mlijeka

Mljekari smatraju da je cijena sirovog mlijeka neprihvatljiva, a Europska unija želi smanjiti proizvodnju ukidajući sustav kvota koji je "omogućavao regulaciju proizvodnje".

Francuski ministar poljodjelstva Bruno Le Maire pozvao je na sazivanje izvanredne sjednice Vijeća europskih ministara poljodjelstva da se pokuša pronaći izlaz iz krize koja je pogodila mljekare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara