Ograničavaju se kamate na sve vrste kredita

VLADA će vjerojatno preuzeti talijanski model po kojem su kamate ograničene na 9 vrsta i 19 podvrsta kredita. Prijedlog određivanja kamatnih stopa za sve vrste kredita bit će poznat do kraja rujna.

Hrvatska narodna banka neće dopustiti da se najviša kamatna stopa odredi na bankarskom tržištu. Prema Zakonu o kamatama to će učiniti novoimenovani Odbor za utvrđivanje kamatnih stopa.

 

Jutarnji list saznaje da Ministarstvo financija i Vlada ostaju pri odluci da treba ograničiti i ugovorene i zatezne kamate. Ograničenje bi se odnosilo na svaku grupu kreditiranja.

Ukoliko Vlada primjeni model Italije, koja jednina u Europi ima poseban Zakon o lihvarenju, ograničenje ugovorene kamate obuhvaćat će 9 kredita i 19 podvrsta kredita. Prema talijanskom modelu lihvarska kamata je ona koja je 50 posto viša od tržišne. Kada se talijanski model primjeni na hrvatske prilike, uz prosječnu kamatu na gotovinske kredite banaka od 13 posto i kamatu kartičarskih kuća, startna osnovica bila bi prilično visoka i išla bi na ruku bankarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga HNB namjerava umjesto eskontne stope, koju je predlagala ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolat, predložiti zamjensku referentnu stopu. Prema informacija do kojih je došao Jutarnji list, referentna stopa bi se dobila prosjekom kamta HNB-a na obveznu pričuvu i kredite banaka koja bi iznosila kao sadašnja eskontna stopa, tj. 4 posto. Postoji mogućnost da se za referentnu stopu uzmu i prosječne europske kamate.

U Hrvatskoj su kamate za 50 posto veće u odnosu na europske zemlje. Izuzetak su kamatne stope za stambene kredite koje su se približile onima u Europi.

Porastao inozemni dug

Ukoliko se ne zaustavi rast inozemnog duga, uvest će se mjere koje će ograničiti zaduživanje poduzeća, najavio je guverner HNB-a Željko Rohatinski.

Prema najnovijim podacima iz biltena HNB-a vanjski dug krajem srpnja ove godine iznosio je 25,7 milijardi američkih dolara, što je za  2,2 milijarde dolara više nego što je bio krajem 2003. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara