Ograničavanje unosa kalorija moglo bi produžiti život

OGRANIČAVANJE unosa kalorija moglo bi produžiti život sisavcima jer se tada aktivira gen koji sprječava nakupljanje masnoće u tijelu, pokazala je studija koju je objavio Nature.

Miševi na niskokaloričnoj dijeti živjeli su do 30 posto duže, otkrili su znanstvenici s Tehnološkog instituta u Massachusettsu i njihovi kolege sa sveučilišta u Ottawi i Portu.

Znanstvenici su dokazali da bi smanjivanje masnih naslaga u tijelu moglo biti odlučujući faktor u mehanizmima koji povezuju povećanje očekivane životne dobi i smanjeni unos hrane.

Biolozi Frederic Picard i Leonard Guarente kažu da bi ova studija mogla biti prvi korak u određivanju veze između dva odvojena procesa: hranjenja i starenja.

Istraživači su već izdvojili gen nazvan SIR2 koji produžuje život kvasca. Sad istražuju mišju verziju istoga gena nazvanu Sirt1 (skraćeno za sirtuin 1).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kad se smanji unos kalorija, Sirt1 potiskuje aktivnost regulatora masnoće koji kontrolira masne naslage.

"Prvi korak prema dužem životu uz pomoć dijete može, dakle, uključivati tjelesni mehanizam taloženja masti", ističe se u časopisu Nature.

Pokusi su zasad provedeni samo na miševima. No, za ljude željne vitkije linije i dužeg života "dobar je početak već sam zaključak da je Sirt1 glavni igrač" u procesu, ističe se u časopisu.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara