Ohio i dalje neizvjestan, ali naginje Bushu

Ohio i dalje neizvjestan, ali naginje Bushu
DVIJE američke televizijske mreže Fox i NBC proglasile su pobjedu aktualnog predsjednika George W. Busha u ključnoj saveznoj državi Ohiou, ali CNN, koji se prije četiri godine "opekao" na slučaju Floride, nije želio učiniti isto i tu je državu službeno proglasio "neizvjesnom".

Nakon prebrojanih 95 posto listića, Bush u Ohiou ima oko 100.000 glasova prednosti, ali CNN i demokratska stranka smatraju da bi u toj državi moglo biti čak 250.000 birača koji su glasali u odsutnosti što je još drži otvorenom. Iz istog razloga demokratski tabor odbija svaku pomisao zasad priznati poraz na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U slučaju da dobije Ohio i njegovih 20 elektora, Bush bi osigurao 269 glasova izbornika i nedostajao bi mu samo jedan glas za konačnu pobjedu. U ovom trenutku Kerry ima 211 glasova.

Pod pretpostavkom da gubi Ohio, Kerry mora osvojiti New Hampshire (što je uspio) i Nevadu, koje je Bush dobio na izborima 2000. i zadržati sve preostale države koje je na izborima 2000. dobio demokratski kandidat Al Gore kako bi uspio izjednačiti rezultat na 269-269 glasova izbornika. U tom slučaju predsjednika bi birao Zastupnički dom američkog Kongresa u kojem kontrolu imaju Bushovi republikanci te bi on sigurno bio izabran.

Borba se još vodi su saveznim državama Minnesoti, New Mexicu, na Havajima, u Iowi, Nevadi, Michiganu i Minnesoti. Loša vijest za Kerryja, osim da mu Ohio izmiče iz ruku jest i Bushovo lagano vodstvo u Iowi i New Mexicu, državama koje mora osvojiti ako želi izboriti neriješen rezultat u izbornom kolegiju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara