Ohrid: Trajkovski, Mmastsuura otvorili forum o Dijalogu civilizacija

IZLAGANJEM makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog te direktora UNESCO-a Koichira Matsuure u Ohridu je u petak otvoren dvodnevni Forum o dijalogu među civilizacijama na kojem među devet šefova država regije sudjeluje i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Za UN-ovu organizaciju za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) forum je nastavak UN-ove godine dijaloga među civilizacijama (2001.) i konferencije o jačanju suradnje u jugoistočnoj Europi održane u sjedištu UNESCO-a u Parizu u travnju 2002.

Na početku svog govora makedonski predsjednik posthumno je zahvalio "svome osobnom prijatelju", UN-ovu dužnosniku Sergiou Vieiri de Mellou, koji je bio izrazio želju sudjelovati na današnjem skupu, ali je ubijen prošloga tjedna u terorističkom napadu na sjedište UN-a u Bagdadu.

"Žrvovao se za mir, međusobno poštovanje i toleranciju", kazao je Trajkovski o brazilskom diplomatu, koji je u regiji bio cijenjen kao bivši upravitelj UN-a na Kosovu te predstavnik UN-u BiH tijekom rata 1994/95.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Riječi o žrtvovanju za mir odjeknule su upozoravajuće nakon četiri eksplozija u četvrtak navečer u Skoplju ispred zgrade makedonskih institucija pri čemu je jedan vojnik ranjen. Nagađa se da će odgovornost preuzeti Albanska nacionalna armija (ANA), koja zagovara uspostavu velike albanske države. Makedonija, prema službenim podacima, ima oko 22 posto stanovništva albanske nacionalnosti.

"Kartaga mora biti spašena", parafrazirao je Trajkovski rimskog senatora zagovarajući spas svih kultura i civilizacija, u kojima nema superiornih niti inferiornih i završio željom da te riječi postanu poziv na dijalog.

"Etničke su napetosti još prisutne, ovdje na Balkanu, o čemu svjedoče najnoviji incidenti u Makedoniji, kazao je u svome govoru glavni direktor UNESCO-a Matsuura itaknuvši da o stabilnosti regije ovisi i stabilnost cijelog europskog kontinenta.

Neovisnost medija, sloboda tiska i govora, jačanje obrazovanja kao najmoćnije poluge promicanja tolerancije i razumijevanja, suradnja u znanosti te zajednički napori za očuvanjem kulturnih i prirodnih bogatstava regije, kojih je čak 54 na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, putevi su kojima valja ići za postizanje mira u regiji, rekao je Matsuura. Najavio je da će na idućoj Općoj konferenciji (za nekoliko tjedana) na usvajanje dati izjavu o namjernom uništavanju kulturnog bogatstva izrazivši nadu u njezino jednoglasno prihvaćanje kako bi se pronašlo trajno, obvezujuće rješenje, poglavito za narode jugoistočne Europe koji su to bolno iskusili u prošlom stoljeću.

Konferencija je nastavljena govorima utemeljitelja i predsjednika zaklade "Apel savjesti" rabina Arthura Schneiera, Giandomenica Picca, osobnog izaslanika UN-a Kofija Annana, te ministrice vanjskih poslova Makedonije Ilinke Mitreve, koja je, u jeku najnovijih etničkih incidenata, istaknula da će se njezina vlada odlučno suprotstaviti svim pokušajima, bilo iz zločinačkih ili političkih razloga, destabiliziranja zemlje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara