O.J. Simpson proglašen krivim za otmicu i oružanu pljačku

O.J. Simpson proglašen krivim za otmicu i oružanu pljačku

O.J. SIMPSON, bivša američki ragbijaš i holivudski glumac, u Las Vegasu je proglašen je krivim za otmicu i oružanu pljačku.

Simpsonu ovaj put, po svemu sudeći, nije uspjelo izbjeći dugogodišnju zatvorsku kaznu kao u slučaju ubojstva vlastite supruge Nicole Brown Simpson i Rona Goldmana, kada ga je 1995. godine većinski crnačka porota proglasila nedužnim.

Simpsona je 1997. godine za isto nejdelo sud na građanskoj parnici proglasio odgovornim te osudio na plaćanje desetina milijuna dolara odštete rodbini ubijenih. Bivša zvijezda NFL-a, međutim, nije isplatila ni centa koristeći se računovodstvenim smicalicama i nastavivši lagodan život.

Iako je većinskih holivudskih celebrityja i glumaca iz kolegijalne solidarnosti Simpsona držala nedužnim, a crnačka zajednica proglasila herojem i mučenikom zbog navodne "namještaljke" rasističke losanđeleske policije, tijekom godina se javnost ipak okrenula protiv Simpsona. Suđenje za ubojstvo, pretvoreno u medijski cirkus, je postalom simbolom nepravde i još uvijek neprevladanih rasnih podjela u Americi. Sam Simpson je simpatije uništio bahatim ponašanjem, a najviše knjigom "If I Did It" iz 2006. godine u kojoj "hipotetski" opisuje način na koji je zaklao svoju suprugu i slučajnog namjernika.

Lagodni život je, pak, završio u rujnu 2007. godine, Tada je uhićen u Las Vegasu nakon što je zajedno s nekoliko naoružanih prijatelja izveo prepad na hotelsku sobu gdje su se nalazili trgovci sportskim suvenirima. Simpson ih je uz prijetnje vatrenim oružjem natjerao da mu predaju nekoliko predmeta za koji tvrdi da su njegovo vlasništvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnja odluka porote u Las Vegasu je došla točno 13 godina od dana kada je Simpson u Los Angelesu proglašen nedužnim. Na izricanju kazne, koje je zakazano za 5. prosinac, Simpson bi mogao biti osuđen na doživotni zatvor.

Incident zbog kojeg ga čeka boravak iza rešetaka je, inače, snimljen video-kamerama. Uz Simpsona je krivim proglašen njegov suučesnik, 54-godišnji Clarence C.J. Stewart, dok su četvorica ostalih ranije priznali krivnju i pristali svjedočiti protiv Simpsona kako bi izbjegli zatvorsku kaznu.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara