Oko 30.000 turista slavi Božić u Betlehemu

OKO 30.000 stranaca slavi Božić u Betlehemu, mjestu Isusova rođenja, gotovo dvostruko više nego prošle godine, izjavio je u nedjelju jedan dužnosnik.

Porast broja turista pokazuje da se stanje sigurnosti poboljšalo otkad je značajno pao broj sukoba između Izraelaca i Palestinaca, rekao je Adam Avidan, glasnogovornik ureda izraelske vojske koji koordinira aktivnosti s Palestincima.

Izraelska vojska ublažila je ograničenja kako bi omogućila strancima, kao i izraelskim i palestinskim kršćanima sa Zapadne obale i iz Gaze da posjete Betlehem.

Međutim, po prvi puta su hodočasnici koji su došli iz Jeruzalema morali proći kroz željezna vrata u osam metara visokom betonskom zidu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelci su izgradili ogradu i zid unatoč kritikama međunarodne zajednice ustvrdivši da će tako onemogućiti ulaz palestinskim bombašima samoubojicama.

Jeruzalemski latinski patrijarh Michel Sabbah rekao je na polnoćki u betlehemskoj bazilici Rođenja da bi se mnogi mogli upitati "kako možemo slaviti Božić i biti veseli dok nam taj zid predstavlja zatvor".

Palestinski predsjednik Mahmud Abas također je osudio taj zid u svojoj božićnoj poruci.

On je pozvao Izrael i međunarodnu zajednicu da pomognu u naporima da "2006. postane godinom postizanja mira na ovoj svetoj zemlji".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara