Oko 70 posto Amerikanaca povezuje Saddama i napade 11. rujna

Oko 70 posto Amerikanaca povezuje Saddama i napade 11. rujna
DVIJE godine nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. skoro svaki sedmi Amerikanac vjeruje da je irački režim Sadama Huseina imao svoju ulogu u napadu, pokazalo je u subotu istraživanje javnoga mišljenja lista The Washington Post.

Šezdeset devet posto Amerikanaca smatra da je u najmanju ruku vjerojatno da je Husein bio upleten u napade al Qaide na Svjetski trgovački centar u New Yorku i Pentagon, iako administracija predsjednika George W. Busha i američki Kongres u svojoj istrazi za to nisu pronašle nikakve dokaze.

Razloge za uporno održavanje ovakvog neutemeljenog uvjerenja analitičari nalaze u nepovjerenju prema Sadamu Huseinu koje ga čini vjerojatnim osumnjičenikom za sve povezano s Bliskim istokom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Bush je prije napada na Irak navodio na pomisao da postoji veza Sadama Huseina i al Qaede, što je i bio dio opravdanja za rat u Iraku.

U istraživanju javnoga mišljenja što su ga proveli časopis Time i televizija CNN, pokazalo se da većina Ameirkanca, njih 71 posto, vjeruje da Sjedinjene Države dobro obavljaju posao u Iraku, a njih 26 posto da to radi loše.

Većina Amerikanaca, njih 63 posto, i dalje vjeruje da je rat u Iraku bio opravdan, dok 32 posto misli suprotno. Manja je potpora ratu u Iraku kada su u pitanju ljudski gubici i troškovi - 49 posto ispitanika kaže da je vojna akcija bila vrijedna toga, a 43 posto da nije.

Istraživanje Time/CNN pokazalo je da sada 52 posto Amerikanaca odobrava načina na koji Bush obnaša predsjedničku dužnost, što je pad u odnosu na 63 posto zabilježenih u svibnju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara