Oko pulske Arene svezana najveća kravata na svijetu

UZ BOGAT kulturno umjetnički i zabavni spektakl koji su pratile kamere poznatih američkih i europskih TV postaja uz više od tisuću Puljana i njihovih gostiju večeras je točno u 17,50 sati uspješno okončano vezivanje 800 metara dugačke kravate i njezina čvora oko Arene.

Završni čin realizacije umjetničke instalacije "Kravata oko Arene" autora Marijana Bušića, ravnatelja Udruge Academia Cravatica, bio je predviđen za 14 sati, ali je kasnio zbog jake bure i iznimno komplicirane i zahtjevne metode vezivanja čvora kravate.

Ovom umjetničkom instalacijom Hrvatska, domovina kravate, ulazi u Guinessovu knjigu rekorda jer je ta kravata do sada u svijetu najveća i najduža.

Kravata, koja je omotala vanjske zidine Arene, žarko je crvene boje, a što je, po riječima autora, poruka otvorenosti, srdačnosti i ljubavi. Teška je oko 800 kilograma, široka osam metara, a u svom najširem dijelu 26 metara. Čvor kravate dubok je 9 metara, u njega je sašiveno desetak tisuća metara platna, a konca je na izradi cijele kravate potrošeno 120 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među gostima koji su pratili spektakl, bio je i potpredsjednik Vlade Goran Granić, koji je u izjavi novinarima kazao kako je osobno poticao autora Bušića u realizaciji njegove grandiozne ideje. Riječ je o izuzetnoj i originalnoj promidžbi autohtonog i prepoznatljivog hrvatskog proizvoda kakav je kravata i koja je danas prepoznatljiv simbol Hrvatske, rekao je.

Zato bi, po Granićevim riječima, država trebala institucionalno poticati sve ljude koji originalnim idejama promiču Hrvatsku i njezine vrijednosti.

Govoreći o svojoj ideji autor je naglasio kako je njome želio spojiti antičko i moderno vrijeme te različite civilizacije, kulture i narode i to uz pomoć hrvatskog simbola kravate po čemu je zemlja poznata u cijelom svijetu.

U realizaciji umjetničke instalacije "Kravata oko Arene" sudjelovali su ministarstva europskih integracija, kulture te turizma, Hrvatska turistička zajednica i istarska i pulska turistička zajednica te brojni sponzori.

Izrada ove najveće kravate na svijetu te njezino postavljanje oko Arene, stajalo je više od milijuna kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara