Oko stotinu mrtvih u željezničkoj nesreći u Kongu

OKO STOTINU osoba smrtno je stradalo u teškoj željezničkoj nesreći koja se dogodila u noći sa srijede na četvrtak u središnjem dijelu Konga, javljaju svjetski mediji.

Nesreća se dogodila nešto prije pomoći kada je vlak izletio s tračnica uslijed kvara kočnica. Kompozicija je prometovala između gradova Ilebo i Kanaga, prijestolnice kongoške provincije Kasai Occidental.

Lokomotiva koja je vukla željezničku kompoziciju nije se uspjela zaustaviti te je došlo do nesreće u kojoj se sedam automobila prevrnulo na krov, dok je nekoliko automobila ostalo na pruzi.

Nesreća je uzrokovala smrt oko stotinu osoba, doznaje se od lokalnih vlasti. Ranija su izvješća govorila o stradavanju oko 30 osoba, ali je konačna brojka stradalih do kasnog popodneva drastično porasla.

UN, koji u Kongu ima snažnu vojnu komponentu, je na mjesto nesreće helikopterima poslao medicinsku pomoć za nastradale i unesrećene članove obitelji poginulih osoba.

Ujedinjeni narodi Kongu nastoje pomoći u uspostavi demokratske vlasti nakon što su ratovi i razni državni diktatori skloni korupciji godinama uništavali resurse te države Središnje Afrike površinom slične Zapadnoj Europi.

Ceste i željezničke linije u Kongu su vrlo loše i dotrajale, a većina željezničkih pruga izgrađena je prije više od stotinu godina kada je Kongo bio dijelom belgijske kolonije u Africi.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara