Okrugli stol: Azil u Hrvatskoj nakon 1. srpnja 2004.

Centar za ljudska prava, Hrvatski pravni centar i Povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) danas su u Zagrebu organizirali okrugli stol "Azil u Hrvatskoj nakon 1. srpnja 2004.". L

Namjera organizatora skupa je potaknuti raspravu o pravu na azil, međunarodnopravnim standardima u zaštiti tražitelja azila i azilanata te o Zakonu o azilu koji stupa na snagu 1. srpnja.

Hrvatski je sabor 12. lipnja 2003. prihvatio Zakon o azilu koji predviđa osnivanje Prihvatilišta za azilante. Do stupanja na snagu zakona svi tražitelji azila smještaju se u početku u Prihvatni centar za strance u Ježevu, koji je u nadležnosti MUP-a. Tražitelji azila koji imaju osnovani zahtjev, tj. oni za koje UNHCR vjeruje da im je potrebna međunarodna zaštita, smještaju se u prihvatilište u Šašinoj Gredi, uz pristanak MUP-a.

Predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj Catherine Bertrand rekla je da je okrugli stol priređen u vrlo dobro vrijeme, pred početak provedbe Zakona o azilu. UNHCR je sudjelovao u pripremi, a spreman je nastaviti suradnju u provedbi zakona, zajedno s hrvatskim vlastima i partnerima - Hrvatskim Crvenim križem, Hrvatskim pravnim centrom i Centrom za upravljanje krizama, rekla je Bertrand.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) Žarko Puhovski istaknuo je da je potrebno stalno navoditi argumente koji opravdavaju pravo na azil, koji znači utočište, mogućnost da se čovjek skloni od progonstva. Pravo na azil je u pravom smislu riječi pravo na život, to je moralno i prirodno pravo, a odlučiti se ne pomoći onima koji traže utočište u zajednici znači ostaviti ljude da propadnu, dodao je.

U Hrvatskoj, kazao je, zbog zemljopisnog položaja i moralne obveze, jer je i sama u vrijeme rata od drugih zemalja za svoje građane tražila utočište, postoji realna potreba za aktivnostima azila. Puhovski je Zakonu o azilu zamjerio što nije iskorištena prilika pa se u njega ugradio sudski nadzor postupka te davanje azila onima koji su progonjeni na spolnoj osnovi i na osnovi životnog stila (primjerice žene u nekim državama ili homoseksualci koji se kažnjavaju smrću). Drži da u Hrvatskoj treba stvarati ozračje, odnosno javno mnijenje u prilog azilantima.

Sutkinja Ustavnog suda Agata Račan rekla je kako je azil diskrecijsko pravo pojedine države, ali je ipak ograničeno međunarodnim pravom. U svijetu se teži sužavanju prava azila, rekla je, istaknuvši kako je Zakon o azilu strukturno vrlo težak i da treba svu moguću pomoć okoline u provedbi. Ne podupre li ga okolina, Zakon se neće moći provoditi, a stajalište javnosti u tisku ne ide u prilog azilantima, upozorila je Agata Račan.

(Hina) xbma ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara