Okrugli stol o ranom izdvajanju djece iz obitelji

PRVI odnosi djeteta u prvoj godini života temelji su svih daljnjih njegovih odnosa ne samo u obitelji nego i u svim drugim odnosima i stoga je i za dijete i za obitelj posebno važno uspostaviti kvalitetne odnose koji će se temeljiti na miru, prihvaćanju, ljubavi i strpljivosti, rekla je pedagoginja Marijana Gruenfeld na okruglom stolu o ranom izdvajanju djece iz obitelji, koji je danas u Zagrebu organizirao Ured HBK za obitelj.

Govoreći o snažnoj povezanosti majke i novorođenčeta, koje je potpuno upućeno na nju, Gruenfeld je istaknula da je upravo majka izvor svih zadovoljenja potreba djeteta, posebno utjehe, topline, zaštite, što djetetu pomaže da prikladno emocionalno sazrijeva, javila je Ika.

O organskom zdravlju djeteta govorila je pedijatrica Dubravka Lipovac, posebno istaknuvši važnost dojenja, jer osim što dobiva hranu, dijete iz majčina mlijeka prima i zaštitu antitijelima.

Upozorila je da nakon šest mjeseci rodiljnog dopusta, kad majka prestaje dojiti, dijete u toj dobi još nema razvijen imunološki sustav te ono više nije ničim zaštićeno. Kad takvo dijete uđe u zajednicu, koja nije adekvatna, ono se ne može uklopiti i onda se javljaju bolovanja majke, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Psihologinja Mirjana Milanović složila se da je djetetu najbolje odrastati uz majku te da iz iskustva zna da boraviti deset sati u dječjem vrtiću nije najkorisnije za dječji razvoj, ali i taj je izbor sigurniji nego nešto drugo.

Psihologinja Matilda Markočić upozorila je na neke opasnosti od ranog odvajanja majke i djeteta, što je presudno za ranu sigurnost i djetetovo povjerenje. Objasnila je također da korijeni duševnih bolesti i raznih ovisnosti nastaju u razdoblju do djetetove druge ili treće godine života.

Predstojnik Ureda HBK za obitelj o. Jure Bosančić osvrnuo se na zakonsku regulativu rodiljnog dopusta koji omogućuje da majka bude s djetetom šest mjeseci te uz malu novčanu naknadu još šest mjeseci.

Na okruglom stolu istaknuto je da je majka nezamjenjiva i jedina kompetentna biti uz dijete do prve godine života.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara