Okrugli stol o slobodnim zonama

PREDSJEDNIK udruge Hrvatske slobodne zone Ivan Miloš izjavio je kako su slobodne zone pouzdani činitelji gospodarske politike za privlačenje inozemnog kapitala, ali i da u Hrvatskoj ti uvjeti još nisu ispunjeni, pa su i strana ulaganja neznatna.

Na okruglom stolu pod nazivom ´Slobodne zone - biti ili ne biti za Hrvatsku´, u organizaciji Primorsko-goranskog saveza, sudjelovalo je 20-ak predstavnika slobodnih zona i tvrtaka koje posluju u njima te predstavnici riječke Gospodarske komore.

Prema međunarodnim konvencijama slobodna zona posebno je uređen i ograđen proizvodni ili drugi prostor u koji se inozemna roba može unijeti bez carinskih administrativnih postupaka, bez plaćanja carine, PDV-a i drugih državnih pristojba.

Novi Zakon o slobodnim zonama jedan je od glavnih preduvjeta za dotok stranog kapitala i Sabor bi ga trebao što prije donijeti. K tomu, potrebni su programi upravljanja slobodnim zonama o čijem bi se ostvarenju skrbila Vlada, kazao je Miloš predstavljajući rad udruge.

Po njegovim riječima, povlastice koje će poduzetnici ostvarivati u slobodnim zonama neće smanjiti državne prihode. Miloš ističe da svaki dolar koji poduzetnik ostvari u slobodnoj zoni državi osigurava tri puta veći prihod te da bi slobodne zone trebale smanjiti nezaposlenost, povećati izvoz, smanjiti uvoz te povećati BDP na 15.000 dolara po stanovniku.

Projekti slobodnih zona mogu se ostvariti samo suradnjom Vlade i lokalnih jedinica. Lokalne jedinice ostvarivale bi u takvim zonama najveću korist, kazao je Miloš dodavši da u nekim zemljama lokalna uprava poduzetnicima osigurava besplatno zemljište i oslobođa ih plaćanja komunalne naknade.

U Hrvatskoj je osnovano 15 slobodnih zona, a na riječkom su području dvije - Slobodna zona Luka Rijeka i Slobodna zona Kukuljanovo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara