Okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama

U ORGANIZACIJI Hrvatskoga knjižničarskoga društva (HKD) i Katedre za bibilotekarstvo Filozofskog fakulteta u Zagrebu sutra će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održati okrugli stol ´Slobodan pristup službenim informacijama u službi razvoja demokracije´, kojim HKD obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.


Predsjednica Hrvatskoga knjžničarskoga društva Alemka Belan Simić na današnoj konferenciji za novinare istaknula je kako je organiziranje okruglog stola dogovoreno na 33. skupštini HKD-a koja je od 25. do 27. rujna održana u Daruvaru.

U radu okruglog stola sudjelovat će 15-ak stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva koji će govoriti o dostupnosti publikacija tijelima državnih vlasti, slobodnom pristupu Zbirkama službenih publikacija te o pristupu službenim informacijama u narodnim knjižnicama.

Voditeljica Zbirke službenih publikacija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Blaženka Peradenić Kotur istaknula je da se razvoj demokracije jednog društva mjeri i po obaviještenosti građana, odnosno po pristupu, načinu i pravu korištenja službenih podataka u vođenju bilo kojeg posla koji se tiče rada raznih tijela državne uprave.

Korisnike treba upozoriti da u narodnim knjižnicama koje su najdostupnije mogu tražiti službene podatake, kao i da su te knjižnice internetskom mrežom povezane s matičnime knjižnicama po županijama pa sve do Nacionalne i sveučilišne knjižnice koja je krovna knjižnica u Hrvatskoj, rekla je Peradenić Kotur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod davanja na uvid pojednih službenih informacija knjižničari se moraju koristiti i etičkim kodeksom Društva koje ih obvezuje na profesionalnu odgovornost pred javnošću, istakunula je Aleksandra Horvat s Katedre za knjižničarstvo Filozofskog fakulteta. Komentirajući pojedine točke kodeksa, upozorila je da knjižnični djelatnici moraju osigurati jednak prisup informacijama svim korisnicima bez obzira na njihova osobna obilježja, posebne potrebe, spol, nacionalnu pripadnost, vjeru, političku opredijeljenost i društvni status.

Kodeks posebno upozorava na primjenu profesionalne prosudbe, bez utjecaja političkih, moralnih i vjerskih gledišta ili materijalnog interesa, te na poštivanje prava na povjerljivost i anonimnost korisnika.

Kako su istaknule predstavnice organizatora, okrugli stol će potaknuti niz pitanja o slobodnom pristupu informacijama, odnosno što boljem načinu njihova korištenja, što od hrvatskog društva traži i međunarodna zajednica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara