Okrugli stol o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina

USTAVNI zakon o pravima nacionalnih manjina i njegova provedba tema je današnjeg okruglog stola na kojem sudjeluju predstavnici hrvatske državne i lokalnih vlasti, nevladinih udruga i Vijeća Europe.

"Novi zakon, donesen u prosincu prošle godine, usklađen je s međunarodnim standardima i proširuje postojeća manjinska prava", rekao je potpredsjednik Vlade Ante Simonić.

Naveo je da je Hrvatska jedna od samo tri zemlje koje zakonom jamče manjinsku zastupljenost u parlamentu.

Po njegovim riječima, u državnom proračunu za 2003. za provedbu manjinskih programa osigurano je 20 milijuna kuna što je 10 posto više nego lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stephanie Marshall iz Tajništva Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe ocijenila je da Ustavni zakon predstavlja napredak, no da treba pomno pratiti njegovu provedbu.

Sudjelovanje manjina u predstavničkim tijelima na lokalnoj i nacionalnoj razini ključno je za provedbu zakona i Okvirne konvencije, kojoj je Hrvatska pristupila 1997., navela je Marshall.

Okrugli stol organizirali su Vladin Ured za nacionalne manjine i Vijeće Europe, a na njemu uz ostale, sudjeluju zastupnici manjina u Hrvatskom saboru te predstavnici dvadesetak udruga nacionalnih manjina i nevladinih udruga za ljudska prava.

(Hina) bcav sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara