Okrugli stol o zdravstvenim osiguravajućim društvima

CROATIA zdravstveno osiguranje organiziralo je danas okrugli stol "Komercijalna osiguravajuća društva kao dio sustava zdravstvenog osiguranja u RH" kojim se, u povodu svoje prve godišnjice djelovanja, željelo uključiti u osmišljavanje novog modela zdravstvenog osiguranja, posebice u području dopunskog i privatnog osiguranja.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) najavili su promjene Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti nezadovoljni postojećim sustavom jer generira nove troškove. Prve smjernice novog sustava trebale bi biti predstavljene u lipnju.

Direktor HZZO-a Većeslav Bergman ističe kako je sadašnji model dopunskog zdravstvenog osiguranja, s premijama od 80 i 50 kuna, neodrživ jer je doveo do nekontrolirane potrošnje lijekova i porasta specijalističko-konzilijarnih usluga. Dopunsko osiguranje bilježi stalne gubitke koji su na kraju 2004. iznosili 120 milijuna kuna, rekao je Bergman.

Smatra da postojeći model dopunskog osiguranja treba mijenjati i izuzeti iz osnovnog osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednica Uprave Croatia zdravstveno osiguranje Viktorija Bradić smatra da je potrebno promijeniti sadašnju ulogu HZZO-a koji više ne smije biti monopolist u zdravstvenom osiguranju.

HZZO se, po njezinu mišljenju, treba okrenuti osnovnom osiguranju i definirati tzv. zdravstvenu košaricu usluga na koje osiguranici imaju pravo, na koju će se zatim s premijama dopunskog i privatnog osiguranja nadovezati privatni osiguravatelji.

"U Hrvatskoj je trenutno šest-sedam zdravstvenih osiguravatelja koji su spremni za sadašnju policu dopunskog osiguranja od 80 kuna, koja pokriva samo participaciju, ponuditi viši medicinski standard", rekla je Bradić.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara