okrugli stol: položaj osoba s invaliditetom nije zadovoljavajući

Položaj osoba s invaliditetom u Hrvatskoj nije zadovoljavajući, segregacija i socijalna isključenost još su prisutni, iako se u zadnjih nekoliko godina na formalnom i normativnom planu puno napravilo, istaknuo je potpredsjednik Vlade Ante Simonić na današnjem skupu o pravima invalidnih osoba.

Okrugli stol ´Invaliditet kao društvena odgovornost´ prvi je u nizu aktivnosti za promicanje prava invalidnih osoba tijekom 2003. godine, koju je Vijeće Europe proglasilo Europskom godinom osoba s invaliditetom.

U Europi s 500 milijuna osoba s invaliditetom i u Hrvatskoj, koja po popisu stanovništva iz 2001. ima 429.421 invalidnu osobu (9,68 posto stanovništva), organizirat će se aktivnosti radi ostvarivanja jednakih prava za invalide i uklanjanje prepreka i diskriminacije tamo gdje postoje.

´Svi su suglasni da osobe s invaliditetom imaju jednaka prava, no treba još puno raditi da se ta prava i u praksi ostvare´, kazala je predsjednica Vladina Povjerenstva za osobe s invaliditetom Adinda Dulčić.

Podsjetila je da se u Madridskoj deklaraciji o osobama s invaliditetom usvojenoj prošle godine ističe da su prava invalidnih osoba dio ljudskih prava, te da invalidne osobe traže jednake mogućnosti, a ne milostinju.

Najvažnije je osigurati da invalidi sudjeluju prigodom donošenja i provođenja mjera koje ih se tiču, istaknula je Dulčić.

Voditeljica Odbora za obilježavanje Europske godine osoba s invaliditetom Mirjana Dobranović upozorila je da je od ukupnoga broja invalida u Hrvatskoj, njih 12.488 potpuno nepokretnih u krevetu.

´Najveći dio potpuno nepokretnih su osobe starije dobi koje su svi zaboravili i njima treba ubuduće posvetiti posebnu pažnju´, istaknula je Dobranović.

Među potpuno nepokretnima je vrlo mali broj djece, pa nema opravdanja što za njih država nije organizirala posebno prilagođeno školovanje, dodaje Dobranović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara