OKRUGLI STOL U POVODU KNJIGE "OLUJA NAD HRVATSKOM"

U povodu skorog izlaska iz tiska knjige "Oluja nad Hrvatskom kronika jednog slučaja" priređivača Borisa Rašete, danas je u Europskom domu održan okrugli stol na kojem je sudjelovalo tridesetak intelektualaca te predstavnika nevladinih udruga i organizacija.

Knjiga je kompilacija medijskih i političkih reakcija na film Bože Kneževića "Oluja nad Krajinom", koji je 2001. u produkciji "Factuma" prikazan na Danima hrvatskog filma, a zatim i na HTV-u u sklopu emisije "Latinica". Film govori o zločinima nad srpskim stanovništvom za vrijeme i nakon vojno-redarstvene akcije Oluje.

Odvjetnik Anto Nobilo ustvrdio je kako društvo "nužno mora zauzeti stajalište prema zločinima", no prije toga treba objektivno analizirati i rekonstruirati ono što se dogodilo. "Društvo koje ne zauzima stajalište prema zločincima i zločinima je bolesno društvo", zaključio je Nobilo.

Milorad Pupovac je istaknuo kako je očito da novine imaju veći stupanj slobode od elektroničkih medija, a posebice zanimljivim dijelovima knjige smatra razgovore o toj temi na raznim web-stranicama.

Pavle Vranjican, autor filma "Amacord 1991.-2001.", u kojem je upozorio na nerazmjeran odnos onoga što je Knežević kao novinar JUTEL-a objavljivao od onoga što nije, rekao je kako treba istražiti ono što se događalo od 1991. do 1995. No, kako je dodao, treba uspostaviti kronologiju onoga što se zaista dogodilo, a ne onoga što neki misle da se dogodilo.

Većina sudionika složila se da i dalje živimo u društvu koje oklijeva suočiti se s istinom.

Drago Pilsel je ustvrdio kako knjiga "ne prikazuje ni petinu užasa" koje je vidio kao novinar.

(Hina) kt ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara