Okupacija baltičkih zemalja: Moskva se već ispričala, kaže Putin

Sovjetska okupacija baltičkih zemalja nakon 1945. "svakako je tragedija", ali se Rusija ne mora "svakodnevno" ispričavati, jer je SSSR to već učinio 1989., izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru koji je Kremlj objavio u petak.

"Baltičke zemlje zapravo su bile sredstvo razračunavanja u velikoj svjetskoj politici i to je svakako tragedija za te narode, što jasno treba reći", kazao je Putin u razgovoru za njemačke televizijske postaje kojega je tekst u petak ujutro objavio Kremlj.

Vladimir Putin podsjeća da je neovisnost Estonije, Latvije i Litve 1918., kao i sovjetska okupacija 1939. bili rezultat "dogovora između Rusije i Njemačke".

"Godine 1989. te je dogovore osudilo vrhovno predstavničko tijelo Sovjetskog Saveza (Vrhovni sovjet), jasno rekavši: 'Osuđujemo sporazume između Staljina i Hitlera i mislimo da je bila riječ o Staljinovoj osobnoj odluci koja se kosila s interesima Sovjetskog Saveza'", dodao je ruski predsjednik.

Putin je usto istaknuo da Rusija kao zemlja ne može ponuditi ispriku budući da pokoreni i okupirani Balti "nikad nisu bili građani Ruske Federacije". "Oni nisu bili građani suvremene Rusije, već građani zajedničke države, Sovjetskog Saveza", rekao je.

Latvija, Estonija i Litva bile su pripojene SSSR-u na temelju njemačko-sovjetskog pakta Ribbentrop-Molotov potpisanog u kolovozu 1939. Kada je njemačka pogazila pakt napavši SSSR 1941., tri baltičke zemlje okupirali su Nijemci, a onda ponovno Sovjeti koncem rata i sve do 1991.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara