Okupili se vitezovi za izumiteljstvo iz Hrvatske

U ZAGREBU je večeras održana svečanost u povodu 15. obljetnice organiziranog nastupa hrvatskih inovacija na izložbi "Busseles Eureka", a na njoj su se prvi put okupila 22 izumitelja iz Hrvatske s titulom viteza za izumiteljstvo.

Čast belgijskog viteza za izumiteljstvo dodjeljuje gradonačelnik Busselesa u kojem se od 1954. održava "Busseles Eureka", svjetska izložba izuma, istraživanja i novih tehnologija. Do sada je ukupno proglašeno oko 1660 vitezova za izumiteljstvo iz različitih dijelova svijeta. Hrvatska je na toj izložbi prisutna od 1991. godine.

U Društvu sveučilišnih nastavnika o vitezovima je govorio službeni delegat i član Međunarodnog ocjenjivačkog suda na "Brussels Eureka" Karlo Šoštarić, na čiju ideju su se večeras vitezovi za izumiteljstvo i okupili. Rekao je da Hrvatska ima nadarene i poduzetne ljude čiji se izumi nedovoljno koriste za razvoj i napredak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture dr. Ante Markotić pozdravio je okupljene i zahvalio im te izrazio nezadovoljstvo današnjim položajem tehnike u obrazovanju i javnosti. Hrvatska se vani uspješno identificira svojom tehničkom baštinom od Fausta Vrančića do Nikole Tesle i današnjih dana, ali kod nas veći ugled imaju nogometaši, rekao je Markotić.

Vitez dr. Stanislav Čajevec izrazio je uvjerenje da su pred Hrvatskom velike mogućnosti. Hrvatska sa samopouzdanjem, uz pomoć postojećih znanja, treba uporabiti izume za kreaciju svojih izvoznih proizvoda, koji će joj osigurati mjesto u društvu bogatih zemalja, kazao je Čejevec.

Na večerašnjoj svečanosti su proglašena dva nova člana: Ljerka Nežić iz Hrvatske gospodarske komore i pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Ivan Bračić.

Na večerašnjoj svečanosti su, uz novoproglašene, bili vitezovi Željko Orešković, dr. Ante Markotić, Željko Pecek, dr. Hrvoje Mazija, Nadan Vidošević, Zoran Barišić, Marko Bubaš, dr. Stanislav Čajevec, Pavao Havliček, Blaženka Hladnik, Zvonko Hladnik, Nikola Kopčić, dr. Ivica Kostović, Branko Kralj, Stjepan Ozimec, Đani Pincan, Vojislav Raušević, Karlo Šoštarić, Ante Zekić i Sanja Zelinski-Matunec.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara