Olićev transfer važan za rješenje Pokrovčeva ubojstva?

ZAGREBAČKA policija u ponedjeljak se prvi put javno očitovala o istrazi ubojstva Dina Pokrovca, a od iznijetih podataka najbitiniji se čini slučaj Olićeva transfera iz Zagreba u Dinamo, a kasnije i u CSKA.

Ta je tema bila medijski eksponirana još u kolovozu 2002., kada je tjednik Nacional objavio vijest kako je Olićevu prodaju diktirala nogometna mafija. Prema tom članku, Olićev menadžer Dragan Marić pristao je prodati svog igrača Dinamu tek nakon što ga je Vjeko Čuljak, inače bivši suradnik Vjeke Sliška, strpao u prtljažnik i uguravši mu pištolj u usta, naredio da Olića odmah proda Dinamu.

Marić je Čuljku, navodno bio dužan 100.000 eura, koje mu je obećao vratiti, s lihvarskim kamatama, i to kad proda Olića.

Nakon što je Olić otišao u CSKA, raspodjelu novca su vršili Marić, Zdravko Mamić i predsjednik NK Zagreba Miroslav Marčinković. Novac je iz Moskve sjeo na Dinamov račun, koji je odmah zadržao 2 milijuna eura, a ostatak je proslijedio na račun NK Marsonije, kojim je raspolagao predsjednik Dragan Marić.

Marčinković i danas sudski potražuje 1,5 milijuna eura od tog transfera, a zanimljivo je njegovo priznanje kako mu je Pokrovac nudio pomoć pri naplati spomenutog novca, piše Jutarnji list.

U kontekstu se spominje i Reno Sinovčić koji je imao "suvlasnički udio" u Oliću. Naravno, on i ostali akteri negiraju povezanost Olićevog transfera i Pokrovčeva ubojstva, no o tome će se sigurno još raspravljati u zagrebačkoj krim policiji, čiji je načelnik Željko Prša već napravio veliki korak karakterizacijom Olićevog transfera kao iznude, koju će svakako istražiti u sklopu istrage u ubojstvu Dine Pokrovca.

Dosad je ispitano oko 200 osoba koje su se našle u okolici mjesta ubojstva, kao i 20 osoba iz Pokrovčeva najbližeg okruženja.

Jedan od njegovih pet najvećih dužnika Ilija Perković, poznat iz suđenja zločinačkoj organizaciji jer su se oko njegova kamatarenja sukobili Nikica Jelavić i Željko Šobot, podvrgnut je i poligrafskom testu čiji nalaz ga je oslobodio sumnje za moguću upletenost u ubojstvo Dine Pokrovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometaš Davor Šuker na ispitivanju je, pak, proveo tri i pol sata, nakon što su u javnost procurile informacije kako je Pokrovac kamatario s njegovim novcem. Pošto će Šuker sada voditi sve Pokrovčeve poslove vezane uz Niku Kranjčara, policija mu je, navodno, ponudila zaštitu, no on je te glasine demantirao.

Policija je saslušala između ostalih i Zdravka Mamića, koji je rekao kako da siguran da samo ubojstvo sigurno nema veze s njegovim sportskim djelovanjem.

Zamjenik načelnika PU zagrebačke Dubravko Novak istaknuo je kako će se posebno detaljno istražiti razdoblje života koje je Pokrovac proveo u Frankfurtu, a o kojem se inače jako malo zna.

"Zasad nismo putem Interpola zatražili provjeru i uvid u eventualni njemački dosje Dine Pokrovca, ali to je jedan od prvih sljedećih koraka." - rekao je Novak.

Iako su i Novak i Prša izbjegavali koristiti pojam "mafija", spomenute su brojne nerazriješene likvidacije iz prošlosti.

"Bez konkretnih dokaza takve ćemo slučajeve teško zaključiti, drugim riječima, potreban nam je pokajnik. Radimo na tome da netko iz podzemlja to i postane." - zaključio je svoj iskaz prvi čovjek zagrebačke kriminalističke policije.

(Foto: 24sata)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara