Olli Rehn Srbiji: Požurite s formiranjem Vlade, odugovlačenje će biti skupo

OLLI REHN, povjerenik za proširenje Europske unije, danas je poručio srpskim političkim čelnicima neka ubrzaju proces formiranja nove Vlade, upozoravajući kako će odgađanje spriječiti nastavak pregovora o pridruživanju, prenosi DPA.

"Svaki dan, tjedan i mjesec izgubljen na formiranje Vlade usporava mogućnost i završetak procesa stabilizacije i pregovora o pridruživanju, što je samo prvi korak na dugotrajnom putu u članstvo EU." - izjavio je Rehn danas u Bruxellesu, upozoravajući na činjenicu da su od parlamentarnih izbora u Srbiji prošla već tri mjeseca.

Ukoliko Srbija ne formira Vladu do kraja svibnja, bit će suočena sa ponovnim izborima. Iako bi to nekim političkim formacijama odgovaralo više od mogućnosti koaliranja koje bi rezultiralo formiranjem Vlade, Rehn je upozorio kako će svako odugovlačenje "skupo koštati". Svi dosadašnji pregovori o koaliranju vodećih stranaka srpskog demokratskog bloka bili su neuspješni.

"Ozbiljno apeliram na vođe demokratski orijentiranih stranaka u Srbiji da se okupe i sada formiraju novu Vladu, u najkraćem mogućem roku, kako bi mogli razmišljati o mogućnosti nastavka pregovora." - rekao je Rehn.

No, pregovori o pridruživanju neće ovisiti samo o formiranju Vlade, nego većinski i o suradnji Srbije sa Haagom. Glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte još krajem siječnja poručila je Srbiji kako su pregovori uvjetovani izručenjem Ratka Mladića. Pregovori su "zamrznuti" 2005. godine, nakon što je Srbija zakazala u izručivanju ratnih zločinaca Haškom sudu.

Rehn je također izjavio kako je uvjeren kako će Beograd biti u stanju završiti pregovore koji će omogućiti lakši put pristupanja Srbije EU.

"To je pitanje tehničkih prepreka. Radije sam sklon vjerovati kako će te tehničke prepreke uskoro biti savladane." - izjavio je Rehn.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara