Olmert bi u ponedjeljak mogao izgubiti posao zbog rata s Libanonom

PONEDJELJAK bi mogao značiti kraj političke karijere izraelskog premijera Ehuda Olmerta, pretpostavlja se nakon što je jedan izraelski televizijski program dobio preliminarne rezultate odluke Winogradovog povjerenstva, nestranačkog tijela imenovanog od strane vlade koje je istražilo i koje u pondjeljak treba dati rezultate istrage o tome kako se vodilo prvih pet dana Drugog libanonskog rata.

Rezultati istrage smatraju se toliko kontroverznima da ih preko vikenda čuva tajna služba. Zaključak studije je da je izraelski vojni i obavještajni vrh u početku rata napravio puno preuranjenih i neutemeljenih grašaka, a najjača kritika ide protiv samog Olmerta, ministra obrane Amira Peretza i zapovjednika udruženog stožera Izraleskih obrambenih snaga Dana Halutza, koji je zbog promašaja u ratu već podnio ostavku na to mjesto.

Halutza se kori zbog pogrešne procjene Hezbollahovih obrambenih kapaciteta, i podcijenjivanja opasnosti od raketa Katyusha.

Peretza, koji bi trebao dobiti najžešću kritiku, kori se zbog neiskustva, a Olmert je na meti kritike zbog preuranjenih i pretjerano brzo donesenih odluka. Iako povjerenstvo ne traži Olmertovu ostavku, predviđa se da bi njegov izvještaj mogao biti konačni čavao u lijesu na Olmertovoj političkoj karijeri.

Olmert, osim što je na meti kritike zbog rata, zadnjih je mjeseci pod istragom zbog korupcije. Zbog toga mu je u anketama popularnost pala na ispod 2 posto. "Nije pitanje hoće li premijer Olmert završiti karijeru, nego kada će ju završiti.", rekao je Yaaron Ezrahi, profesor političkih znanosti na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, ilustrirajući situaciju u kojoj će se Olmert vjerojatno naći nakon objavljivanja rezultata istrage.

Pritisak na članove povjerenstva bio je toliko velik da je jedna od članica, Ruth Gavison, profesorica prava, morala na dva dana biti hospitalizirana nakon što se u srijdu posumnjalo da je doživjela manji možani udar.

Izraleska vlada nazvala je rat s Libanonom, u kojem je ovog ljeta poginulo oko 1200 Libanonaca, uglavnom civila, i 160 Izraelaca, uglavnom vojnika, pobjedom, unatoč tome što nije uspjela u svojoj glavnoj namjeri, uništavanju Hezbollaha, koji je nedavno objavio kako se potpuno oporavio od rata. 

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara