Olmert odbio Annanov zahtjev za skidanje izraelske blokade Libanona

IAKO su primirjem postignutim prije dva tjedna obustavljene borbe između izraelskih i snaga libanonske šijitske milicije "Hezbollah", zračni prostor i teritorijalne vode Libanona su još uvijek pod režimom izraelske blokade.

Izraelski premijer Ehud Olmert je danas na sastanku s glavnim tajnikom UN Kofijem Annanom odbio zahtjev da se sedmotjedna blokada prekine, te dodao kako će se to dogoditi tek kada libanonska, odnosno "Hezbollahova" strana "u potpunosti" ispoštuje uvjete primirja.

Olmert je objasnio da pod time, između ostalog, podrazumijeva i puštanje dvojice izraelskih vojnika čija je otmica bila povodom za izbijanje rata u srpnju.

Annan se, s druge strane, složio da se zarobljeni izraelski vojnici moraju pustiti, te izjavio da je u razgovoru s "Hezbollahovim" parlamentarnim zastupnikom u Libanonu bio čuo da su zarobljenici živi i zdravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olmert je izjavio kako se, usprkos svim nesuglasicama, nada da će se primirje održati te da će ono prerasti u pravi mirovni sporazum između Izraela i Libanona.

Na tu izjavu je libanonski premijer Fouad Siniora izjavio kako je Libanon "posljednja arapska država koja će potpisati mir s Izraelom".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara