Olmert spreman razmotriti Saudijsku inicijativu

NA SASTANKU izraelske vlade je izraelski premijer Ehud Olmert izjavio kako je spreman "ozbiljno pristupiti" mirovnoj inicijativi iz 2002., koja se još i naziva "Saudijskom inicijativom", zato što je predložena u Saudijskoj Arabiji.

Tadašnja inicijativa, koju su predložile zemlje Arapske lige, zahtijevala je povlačenje Izraela iz istočnog Jeruzalema i sa Zapadne obale (odnosno, povlačenje na granice koje su bile važeće prije rata 1967.) i potpuno pravo na povratak svim palestinskim izbjeglicama. U zamjenu za to se s Izraelom trebao dogovoriti potpuni mir.

Izrael se tada protivio posebno ovom dijelu povratka svih palestinskih izbjeglica, tvrdeći kako bi to u potpunosti uništilo židovsku državu. Tijekom izraelsko-arapskih ratova je sa spornih područja izbjeglo na stotine tisuća Palestinaca, što je stvorilo tzv. Palestinsko pitanje. Dobar dio njih maknuo se prije prvog rata 1948., kad su arapski vođe pozivali sve Arape (pojam Palestinac tada još nije postojao) da se maknu prije nego moćna arapska vojska baci Židove u more. Neke su protjerali sami Izraelci. Velik dio tih izbjeglica ostao je u arapskim zemljama, u izbjegličkim kampovima u kojima se nalaze još i danas, jer im arapska braća nisu dala državljanstvo.

Olmert se uskoro sastaje s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom. Očekuje se da se ovih tjedana formira palestinska vlada nacionalnog jedinstva, koja će donijeti konačni prekid sukoba Fataha i Hamasa. Konačni detalji, posebno oni o odnosu prema Izraelu, još nisu dogovoreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu su arapske zemlje shvatile da bi nekakvo rješavanje izraelsko-palestinskog problema moglo donijeti mir regiji. Posebno sad, kad Olmert najavljuje da je spreman palestinskoj strani davati dosad neviđene ustupke. Saudijska Arabija, vjerojatno glavna država Arapske lige, nikad nije odustala od želje za provođenjem mirovne inicijative iz 2002., a očekuje se da će se to pitanje potegnuti na sastanku Arapske lige krajem ovog mjeseca.

"Mnogo puta smo ponovili da je Saudijska inicijativa pitanje koje smo spremni razmotriti i da u sklopu toga ne odustajemo od svojih stavova. Nadamo se da će sastanak arapskih zemalja u Rijadu pomoći pregovorima nas i palestinske samouprave.", izjavio je Olmert nakon sastanka vlade.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara