Olujno nevrijeme ostavilo ogromne štete na baltičkom području

OLUJA koja je pogodila baltičke zemlje u nedjelju navečer sa snažnim vjetrom brzine 115 kilometara na sat što je gotovo brzina uragana, iza sebe je ostavila veliku materijalnu štetu i prouzrokovala nestanak struje u desecima tisuća domaćinstava.

U Latviji je bez struje ostalo oko 50 tisuća stanovnika, a glavnom gradu Rigi prijeti ozbiljna poplava, s obzirom da je vodostaj rijeke Daugave narastao za čak dva metra.

Poplave su pogodile sve priobalne gradove, a zbog kidanja telekomunikacijskih kablova, međunarodni pozivi neko vrijeme neće biti mogući, izvijestila je nacionalna telefonska kompanija Lattelcom.

U susjednoj Litvi bez struje je ostalo također oko 50 tisuća stanovnika, a oluja je čupala drveće i odnosila krovove kuća. Na zapadnoj su obali poplavila ušća rijeka što se ulijevaju u Baltik, no vodostaj je nakon nekoliko sati počeo padati a rijeke se vraćaju u svoja korita.

Estonski je grad Parnu najteže pogođen poplavama, koje su zatvorile prometnice u nekim dijelovima grada.

Ovo je drugi puta u dvije godine da je Baltik pogođen teškom olujom. Olujom svih vremena nazvano je nevrijeme u siječnju 2005. godine, koje je ček teže pogodilo tri baltičke zemlje od ovogodišnjeg "uragana", prouzročivši ogromnu materijalnu štetu.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara