Oman: Opet izabrana pretežno muška šura, žene razočarane

OMANSKE žene nadale su se da će na prvim slobodnim izborima u toj zemlji dobiti veću ulogu u politici, ali u nedjelju su razočarane jer su glasači ponovno izabrali skoro isključivo muško savjetodavno vijeće Šuru.

Rezultati subotnjih izbora pokazuju da su glasači ponovno izabrali dvije žene koje su bile i u dosadašnjem mandatu 83-čalnova vijeća, ali ignorirali su 13 novih kandidatkinja.

"Izuzetno sam razočarana. Bila nam je to prilika da više žena uđe u vijeće, ali možda nismo dovoljno lobirale", kaže Rahila Al-Riyamy, jedna od dviju ponovno izabranih žena.

Šura nema zakonodavnu moć i uglavnom savjetuje vladu o gospodarskim pitanjima. Nema pravo glasa u pitanjima obrane, sigurnosti ili vanjskih poslova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omanke su se masovno odazvale na izbore u nadi da će nakon njih biti bolje zastupljene. Oman je prošle godine uveo pravo glasa za sve starije od 21 godine.

Prije je glasače, među njima i žene, među plemenskim čelnicima, intelektualcima i uglednim poslovnim ljudima odabirala vlada.

Neke glasačice kažu da su im muževi inzistirali da glasuju za muškarce.

"Muž mi je rekao da moram glasovati za rođaka koji je muško, a ne za ženu koja nam nije u rodu", kaže glasačica Fathiya Salim.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara