Omerbašić: Nikome ne bi trebalo pasti na pamet objavljivanje Muhamedove karikature

POVODOM skandala koji ovih dana poprima sve veće razmjere u Europi muftija Islamske vjerske zajednice u Zagrebu Ševko Omerbašić rekao je kako je za muslimane nedopustivo da se duhovne vrednote prikazuju na način na koji je to prije dva dana učinio danski list Jyllands-Posten, te je istakao kako muslimani nikada neće šutjeti na takve uvrede.

Mislim da je to uvreda za nas muslimane jer se radi kako o duhovnom tako i civilizacijskom dostignuću. Mislim da u takve stvari ne treba dirati, ne samo kod muslimana nego i kod kršćana i židova, jer to izaziva velike revolte vjernika i unosi mržnju među ljude. - smatra Omerbašić.

Muftija Omerbašić smatra da je nedopustivo prikazivanje povijesne osobe usko vezane uz religiju kroz današnju sliku stvarnosti, tj. u ovom slučaju prikazivanje proroka Muhameda kao teroriste.

"Takve stvari dovode do mržnje i antagonizma među ljudima, uvlači se mržnja i sve skupa dovodi do ludila koje danas vlada u pojedinim dijelovima svijeta." - kaže Omerbašić.

Prvi čovjek zagrebačke islamske zajednice navodi kako će zajednica prosvjedovati u slučaju da se karikatura pojavi u hrvatskim medijima.

Normalno da ćemo protestirati jer takve stvari, osobito na ovim prostorima, dovode do mržnje i netrpeljivosti među ljudima. Mislim da nikome ne bi trebalo pasti na pamet da objavi tu karikaturu. - rekao nam je muftija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muslimani nikada neće šutjeti na takve uvrede. Jednako pravo ostavljamo i drugim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj kada su u pitanju duhovne vrednote, ali i sebi ostavljamo pravo prosvjeda na uvrede naših vrednota. - zaključuje Omerbašić.

Danska poziva na smirivanje slučaja

Danske su vlasti pozvale predstavnike svoje muslimanske zajednice da sudjeluju u posjetu Bliskome istoku kako bi smirili reakciju na strip u rujnu objavljen u danskim novinama, u kojem je prorok Muhamed prikazan kako terorist, objavile su u četvrtak saudijske novine Arab News.

Fatih Alev, danski imam, kaže kako je premijer Anders Fogh Rassmusen izrazio želju da danska muslimanska zajednica pomogne u ovoj situaciji, prenosi Hina.

"Od nas je zatraženo da razjasnimo kako vlada nema utjecaja na medije", rekao je Alev za Arab News.

Foto: Arhiva

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara