Omišalj: Potpisivanje peticije zbog opasnosti projekta naftovoda Družba Adria

EKOLOŠKA udruga Eko-Kvarner organizirala je danas u Njivicama, na otoku Krku, potpisivanje peticije kojom se traži izrada studije utjecaja na okoliš i neovisni nadzor projekta naftovoda Družba Adria koji završava na omišaljskom terminalu. 

Predsjednik Inicijativnog odbora te udruge, Vjeran Piršić, naglasio je da se peticija potpisuje zbog nedorečenosti i opasnosti projekta Družba Adria za ekosustav Kvarnera.

Njome se također traži zadovoljavajuće rješenje problema balastnih voda iz tankera koji bi pristajali u omišaljskom terminalu. Naime, ekolozi procjenjuju da bi ispust balastnih voda u Omišaljski zaljev ili bilo gdje u Jadran onečistio hrvatski dio Jadrana u idućih deset do 15 godina.

Peticijom se traži i rješavanje problema vizualne ekologije terminala u Omišlju te preseljenje sjedišta tvrtke Janaf u Općinu Omišalj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ekološka udruga Eko Kvarner ukazuje i na moguće štete koje bi lokalnom turizmu nanio ovaj projekt.

Potpisivanje peticije nastavlja se i sutra.

Piršić naglašava da je ova peticija oblik pritiska na hrvatsku Vladu koja bi trebala razmotriti sve moguće negativne strane prije početka provedbe projekta naftovoda Družba Adria.

Naftovod Družba Adria protezao bi se od ruskih nalazišta nafte kroz nekoliko država, koristeći postojeće naftovode, do naftnog terminala u Omišlju, odakle bi se nafta dalje prevozila tankerima. Prema tom projektu prve godine prevozilo bi se do pet milijuna tona nafte, a u kasnijoj fazi do 15 milijuna tona nafte godišnje, odnosno u Jadransko more uplovljavalo bi od 80 do 200 tankera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara