Oobilježavanje tjedna mozga od 10. do 16. ožujka

DVADESET i prvo stoljeće proglašeno je ´stoljećem uma´ budući da će jedno od ključnih znanstvenih pitanja biti kako radi ljudski mozak, rekao je danas u povodu Tjedna mozga, koji će se u Hrvatskoj obilježavati od 10. do 16. ožujka, direktor Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Ivica Kostović.

Glavni je cilj Tjedna mozga upoznati javnost s tajnama ljudskog mozga i problemima neuroloških i duševnih bolesti, s obzirom da su u Hrvatskoj oštećenja mozga i kralježnice glavni uzroci trajne nesposobnosti, a moždani udar vodeći uzrok smrti.

U sklopu opsežnog programa bit će održana tri znanstvena okrugla stola. Prvi pod nazivom ´Stoljeće uma´ govorit će o saznanjima do kojih je znanost došla u funkcioniranju ljudskog mozga.

Drugi će biti posvećen djeci, odnosno pitanju kako poboljšati programe ranog razvoja i integracije djece s teškoćama u razvoju, dok će treći govoriti o bolestima mozga u starenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Po prvi puta inicirat ćemo pokretanje tzv. perinatalnog kolaboracijskog programa koji bi omogućio ranu registraciju i praćenje svakog neurorizičnog djeteta´, najavio je Kostović.

Stručnjaci hrvatskih medicinskih fakulteta, Instituta za istraživanje mozga, Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG te Poliklinike za zaštitu djece održat će niz predavanja i radionica za učenike osnovnih i srednjih škola.

Tjedan će započeti susretom predstavnika Instituta za istraživanje mozga, Hrvatskog društva za neuroznanost te medicinskih fakulteta iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita s predsjednikom Hrvatskog sabora Zlatkom Tomčićem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara