Opada broj Židova u Sjedinjenim Državama

Opada broj Židova u Sjedinjenim Državama
BROJ Židova u Sjedinjenim Državama opao je za pet posto u proteklih deset godina, zbog niskog nataliteta i povećanja mješovitih brakova, te ih sada u toj zemlji ima 5,2 milijuna.

Skoro polovica svih američkih Židova živi na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, u gradovima poput New Yorka, na jugu i zapadu zemlje ima ih nešto iznad 20 posto, a 13 posto na srednjem zapadu.

Istraživanje, koje je provela organizacija Ujedinjene židovske zajednice, pokazalo je da su američki Židovi prosječno bolje obrazovani i rade na poslovima s višim statusom nego ostali Amerikanci. U istraživanje su bili uključeni oni Amerikanci koji sebe smatraju Židovima, imaju roditelja Židova ili su odgojeni kao Židovi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Židovke u Sjedinjenim Državama prosječno nemaju više od dvoje djece, što je manje od prosječnog američkog nataliteta i nedovoljno za obnavljanje židovske zajednice.

Istraživači su utvrdili da Židovi sve više zaključuju mješovite brakove, sada ih u takvima živi čak 47 posto. Samo trećina djece rođene u miješanim brakovima bivaju odgajani kao Židovi.

Dvije trećine odraslih američkih Židova osjeća se vezanim za Izrael, mada je samo 35 posto i posjetilo židovsku državu, pokazalo je istraživanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara