Opada povjerenje u Busha

Povjerenje američke javnosti u predsjednika George W. Busha smanjilo se u prvim tjednima njegova drugog mandata, dok je optimizam glede Iraka u blagom porastu, pokazalo je u petak istraživanje javnoga mišljenja novinske agencije Associated Press.

Amerikanci su u siječnju bili podijeljeni glede Bushova učinka kao predsjednika dok sada njih 54 ne odobrava način na koji obavlja posao predsjednika, dok 45 posto odobrava.

Borj onih koji misle da se Sjedinjene Države kreću u krivom smjeru porastao je proteklog mjeseca s 51 posto na 58 posto.

S druge strane porastao je optimizam Amerikanaca glede mogućnosti stabilnog i demokratskog Iraka.

Malo više od polovice ispitanika, njih 51 posto, smatra vjerojatnim stabilni i demokratski Irak što je blago povećanje u odnosu na 46 posto koji su u to vjerovali prije izbora u Iraku 30. siječnja.

Razlog opadanju povjerenja u Busha anketa pronalazi u nedostatku optimizma glede domaćih tema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stariji Amerikanci, posebice oni od 65 godina i stariji, su najodgovorniji za opadanje povjerenja i smanjenje odobravanja Bushova predsjednikovanja.

Anketa je provedena nakon što je započela rasprava oko Bushova plana da djelomično reformira državni mirovinski sustav uvođenjem osobnih mirovinskih računa i analitičari smatraju da je opadanje povjerenja reakcija na taj plan.

Anketa nije posebice propitivala o mirovinskom sustavu nego općenito o domaćoj politici. Samo 40 posto ispitanika je reklo kako općenito odobrava Bushovu unutarnju politiku, a većina njih ne odobrava njegovu ekonomsku politiku.

Čak i glede Iraka nekih 42 posto ispitanika odobrava kako se Bush nosi s pitanjem Iraka, dok 57 ne odobrava.

Istraživanje koje je za AP provela organizacija Ipsos provedeno je na 1.000 odraslih Amerikanaca od 7-9. veljače uz marginu pogreške od +/- 3 posto.

(Hina) xsl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara