Opasno oružje: Sporazum SAD i RH o kontroli brodova

SJEDINJENE DRŽAVE i Hrvatska u srijedu su potpisale pomorski sporazum o obostranom slobodnom ulasku na plovila u okviru Inicijative za sprječavanje širenja oružja za masovno uništavanje (PSI).

Sporazum su u Washingtonu potpisali pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Tomislav Vidošević i pomoćnik američke državne tajnice Stephen Rademaker.

Ovim sporazumom dvije zemlje promiču suradnju kako bi spriječile kretanje i prenošenje oružja za masovno uništavanje i s njim povezanih materijala morskim putem tako što će uspostaviti kontakte i postupke za hitno obnašanje molbi za ulazak na sumnjiva plovila i njihovu pretragu u međunarodnim vodama.

"Hrvatska, zajedno sa Sjedinjenim Državama, smatra međunarodni terorizam jednim od glavnih zala našeg vremena i ozbiljnom prijetnjom razvoju demokracije i slobode u svijetu", rekao je Vidošević na svečanosti potpisivanja sporazuma.

On je kazao kako je to razlog da Hrvatska smatra PSI "vrijednom i značajnom inicijativom" i želi ojačati partnerstvo između dvije zemlje kroz aktivnosti u okviru Inicijative.

"Mi ovo smatramo znakom snažnog interesa vaše vlade da surađuje sa Sjedinjenim Državama i drugim zainteresiranim vladama u poduzimanju učinkovitih mjera za zaustavljanje trgovine oružjem masovnog uništavanja i s njim povezanih materijala", rekao je Rademaker.

Kako je predviđeno sporazumom, u slučaju da se brod pod hrvatskom ili američkom zastavom sumnjiči da prevozi teret vezan uz oružje za masovno uništavanje, dvije zemlje će moći zamoliti jedna drugu da potvrdi u kojoj je državi plovilo registrirano te u slučaju potrebe zatražiti odobrenje za ulazak na brod i pretragu broda kao i zadržavanje plovila i tereta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tri zemlje u kojima je registriran dobar dio svjetske teretne flote, Liberija, Panama i Maršalovo Otočje, su do sada potpisale ovakav sporazum sa SAD-om.

Hrvatska je četvrta po redu koja je to učinila.

"Ovaj sporazum je dokaz odličnih odnosa između naše dvije zemlje", rekao je Vidošević.

Dvije su zemlje ovim sporazumom pokazale privrženost osiguravanju najviših standarda sigurnosti za brodove koji plove pod njihovim zastavama, rekao je u priopćenju američki State Department.

SAD i Hrvatska su na 14. odnosno 53. mjestu u svijetu prema ukupnoj tonaži brodskog tereta brodova koji plove pod njihovim zastavama.

Sporazum također uzima u obzir i mogućnost i nastojanja Hrvatske da spriječi širenje tereta povezanih s oružjem masovnog uništavanja na Jadranskom moru.

Dvije strane drže da sporazum šalje jasnu poruku onima koji trguju i šire opasni materijal da SAD i Hrvatska neće tolerirati sudjelovanje plovila pod njihovim zastavama u takvome prometu.

PSI je inicijativa koju je 2003., pokrenuo američki predsjednik George W. Bush kako bi se međunarodnom suradnjom spriječile isporuke oružja masovnog uništavanja i s njim povezanih materijala i opreme morem, zrakom i kopnom i u njoj danas sudjeluje više od 60 zemalja među kojima i Hrvatska. Partneri u Inicijativi su u utorak u Washingtonu svečano obilježili njezinu drugu obljetnicu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara