Opasnost od vjerskog rata u Iraku

IRAK bio mogao biti zahvaćen vjerskim ratom ako ga se prepusti samom sebi, ocijenio je u petak francuski svećenik JeanMarie Benjamin, stručnjak za Irak koji je u veljači organizirao sastanak između Pape Ivana Pavla Drugog i iračkog vicepremijera Tarika Aziza.

"Ubojstvo šitskog vođe Abdela Majida al-Hoja može biti prvi znak za to. Nakon političkog i vojnog kaosa u Iraku, kojeg neće kontrolirati ni Amerikanci ni bivši režim, možemo strahovati od vjerskog rata", ocijenio je otac Benjamin.

Al Hoju, koji se vratio iz egzila, ubili su u četvrtak u Najafu nožem šitski ekstremisti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima oca Benjamina, koji je često boravio u Iraku i izjašnjavao se protiv embarga nametnutog toj državi, "vjerske napetosti do sada je regulirao vladajući režim koji je posljednjih nekoliko godina radio velike ustupke šijitima", kao što je konzumiranje alkohola na javnim mjestima.

"Sunitski režim držao je, na diktatorski način, stvari u svojim rukama. Kako je embargo pogađao sve, razlike su bile ugušne. Sada je tamo kaos i rizici od izbijanja vjerskih sukoba priključuju se kurdskom pitanju koje neće prestati postojati dok Kurdi ne dobiju svoju državu", dodao je otac Benjamin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara